Čavušoglu na sastanku sa Brajovićem: Crna Gora važan saveznik

„Saradnja u velikom broju oblasti zasnovna je na principu uzajamne koristi, ali i međusobnog uvažavanja i poštovanja“, kazao je Brajović
1261 pregleda 2 komentar(a)
Čavušoglu i Brajović, Foto: Igor Šljivančanin
Čavušoglu i Brajović, Foto: Igor Šljivančanin

Turska smatra Crnu Goru važnim saveznikom i ona je faktor stabilnosti i mira u regionu, poručio je danas ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.

Čavušogli je razgovarao sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem koji je kazao da kontinuiranom razvoju prijateljskih odnosa dvije države u značajnoj mjeri doprinosi razvijena parlamentarna diplomatija.

„Saradnja u velikom broju oblasti zasnovna je na principu uzajamne koristi, ali i međusobnog uvažavanja i poštovanja“, kazao je Brajović.

On je istakao da će njegova predstojeća posjeta Turskoj biti prilika da se konkretizuju modeli saradnje dva parlamenta i najavio da će sa zadovoljstvom prisustvovati i svečanoj proslavi 120 godina od formiranja Velike narodne skupštine Turske, na poziv predsjednika turskog parlamenta Mustafe Šentopa.

Čavušoglu je naveo da Turska vidi Crnu Goru kao važnog saveznika.

"Turska je podržavala Crnu Goru u svim fazama pristupanja NATO-u, jer predstavlja faktor stabilnosti i mira u regionu", kazao je turski šef diplomatije.

On je istakao važnost saradnje dva parlamenta, posebno radom grupa prijateljstva i skupštinskih radnih tijela, koji doprinose daljem snaženju sveukupnih odnosa.

"Uvjeren sam da će predsjedavanje Hrvatske, ali i naredna tri predsjedavanja Evropskom unijom, doprinijeti ubrzavanju integracije Zapadnog Balkana", rekao je Čavošoglu.

Sagovornici su se saglasili da se posjete i kontakti na visokom nivou održavaju zadovoljavajućom dinamikom, a da će njihovo intenziviranje doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju i podsticajno djelovati na razvoj političkih i ekonomskih odnosa.

Bonus video: