CDT: DIK nije partijama dala jasna uputstva o izvještavanju

Iz CDT-a apelovali na DIK da prije parlamentarnih izbora daju jasna uputstva i rokove za izvršavanje obaveza
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 12:29h

Državna izborna komisija (DIK) je, nakon lošeg iskustva sa izbora u Tivtu i Herceg Novom, propustila da partijama da jasna i obavezujuća uputstva o izvještavanju političkih partija o prilozima u toku izborne kampanje, saopšteno je Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Ta NVO je, prema riječim predsjednice Milice Kovačević, nakon lokalnih izbora u Tivtu i Herceg Novom više puta apelovala da DIK prije parlamentarnih izbora partijama da jasna uputstva i rokove za izvršavanje obaveza iz Zakona o finansiranju političkih partija.

"Na taj način bi se osiguralo uniformno izvještavanje političkih subjekata i jednostavno praćenje kvaliteta primjene zakona. Umjesto toga, stvorena je konfuzija koja onemogućava i građanima i stručnoj javnosti da izvedu jasne zaključke o poštovanju propisa od političkih partija", navela je Kovačević u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Ona je rekla da se zato na sajtu DIK-a, nalazi, kako je navela, šarenilo izvještaja partija i izbornih lista, koji se donose na različite rokove, i podnošeni su različitih datuma.

"CDT se pita da li će DIK-a obavijestiti javnost koji je od mnogobrojnih pristupa političkih partija ispravan, da li će pokrenuti prekršajne postupke protiv onih subjekata koji su postupili suprotno zakonu", kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, nijedna partija/lista nije počela sa izvještavanjem od dana raspisivanja izbora

Ona je podsjetila da Zakon o finansiranju političkih partija propisuje da je "politička partija dužna da petanestodnevno u toku izborne kampanje dostavlja DIK-u izvještaj o prilozima pravnih i fizičkih lica“.

Kovačević je ukazala da se na sajtu DIK-a trenutno nalazi 22 izvještaja, od čega je 18 partija, koje na izborima nastupaju samostalno ili u koalicijama, i četiri izvještaja koje su podnijele potvrđene koalicione izborne liste.

Ona je objasnila da Demokratski front, Forca i Zajedno, podnose jedinstvene izvještaje, u ime koalicije, a da su se istovremeno pojedine stranke opredijelile da podnose izvještaje u ime partija, iako na izborima nastupaju u okviru širih koalicija.

Kovačević je rekla da u zakonu piše da je izvještaj dužna da podnese „politička partija“, ali da ima smisla i izvještavanje u ime potvrđene izborne liste.

Prema njenim riječima, dilema je i početak izvještavanja.

Ona je ocijenila da se DIK više mjeseci ignoriše brojne informacije i upozorenja civilnog društva i medija, a odnose se na nepoštovanje Zakona o finansiranju političkih partija

"CDT je već više puta saopštavao da postoji dilema oko toga kada počinje izborna kampanja u kontekstu finansiranja političkih partija. Po Zakonu o izboru odbornika i poslanika kampanja počinje danom potvrđivanja izborne liste", kazala je Kovačević.

Ona je rekla da se po Zakonu o finansiranju politčkih partija, troškovima kampanje smatraju troškovi nastali od dana raspisivanja do održavanja izbora.

Prema njenim riječima, nijedna partija/lista nije počela sa izvještavanjem od dana raspisivanja izbora.

Kovačević je objasnila da je dio partija-lista počeo sa izvještavanjem od kada su im potvrđene izborne liste, a dio od datuma prije dana proglašavanja izborne liste, odabranog po nepoznatom kriterijumu.

"Konačno, iako u zakonu precizno piše da se izvještava „petnaestodnevno“, jedan dio partija je i tu bio kreativan, pa na sajtu DIK-e imamo i izvještaje koji pokrivaju period od devet, deset, 14, 16 i 18 dana, kao i izvještaj u kojem izvještajni period nije naznačen", kazala je Kovačević.

Ona je ocijenila da se DIK više mjeseci ignoriše brojne informacije i upozorenja civilnog društva i medija, a odnose se na nepoštovanje Zakona o finansiranju političkih partija.

Bonus video: