CDT: Ne poštuje se zakon, na sajtovima nema javnih rasprava

CDT konstatuje da su četiri ministarstva, od ukupno šesnaest, imenovala moderatore javnih rasprava. To u praksi znači da elektronska participacija u javnim raspravama nije omogućena
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2012. 16:10h

Pravila Javne rasprave se ne poštuju, iako je posebna Uredba trebalo da značajno unaprijedi učešće građana u procesu odlučivanja, poručili su iz CDT-a.

Uredbom se propisuje obaveza ministarstava da na svojim internet stranicama objave spisak zakona o kojima će se sprovesti javna rasprava u 2012. godini.

"Za sada je ovu obavezu ispunilo jedino Ministarstvo za ljudska i manjinska prava", saopštili su iz CDT-a.

Oni napominju da od datuma kada je Uredba o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave stupila na snagu, objavljeno ukupno pet poziva.

Sadašnje stanje ima negativan uticaj na kvalitet i transparentnost procesa odlučivanja, poručuju iz CDT-a

CDT konstatuje da su četiri ministarstva, od ukupno šesnaest, imenovala moderatore javnih rasprava. To u praksi znači da elektronska participacija u javnim raspravama nije omogućena.

"Pozivi su na internet stranicama ministarstava, uglavnom, objavljivani u dijelu „aktuelnosti“, ali ne i u dijelu „javne rasprave“. Samo pet ministarstava2 ima baner pod nazivom „javne rasprave“, dok se baner sa ovim nazivom do nedavno nalazio i na internet stranici Vlade, ali je potom uklonjen. Ovakvo postupanje je u suprotnosti sa duhom Uredbe i ne olakšava participaciju građana u procesu donošenja odluka".

CDT apeluje na državne organe da počnu implementirati u cjelini Uredbu o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona. Sadašnje stanje ima negativan uticaj na kvalitet i transparentnost procesa odlučivanja.

Bonus video: