CDT: Netransparentno finansiranje i zloupotrebe resursa će opteretiti izbore

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica govorio o fokusu monitoringa oktobarskih izbora
1 komentar(a)
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
CDT, Dragan Koprivica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.09.2012. 12:06h

Netransparentno finansiranje političkih partija, zloupotreba državnih resursa i funkcija, kao i politička neodgovornost u smislu nepostojanja konkretnih izbornih programa biće glavni problemi koji će opterećivati oktobarske izbore u Crnoj Gori, ocijenio je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

Govoreći o fokusu monitoringa CDT-a tokom izborne kampanje, Koprivica je rekao da će ta NVO pratiti da li političke partije podnose izvještaje o troškovima kampanje, te da li su sadržajni i transparentni. S obzirom na to da Zakon o finansiranju političkih partija (ZFPP) po prvi put uvodi obavezu da partije u svojim izvještajima prijave nenovčane donacije, odnosno usluge ili proizvode dobijene bez naknade ili sa popustom, Koprivica je rekao da će “posebno biti zanimljivi troškovi partija za oglašavanje u medijima”.

On je najavio da su u CDT-u odlučili da, nakon parlamentarnih izbora 2009., ne rade klasično praćenje sprovođenja izbora na dan procesa, jer se, pojasnio je Koprivica, tokom izbornog dana ne dešavaju kršenja koja mogu promijeniti rezultate glasanja.

On smatra nedopustvim što u ovoj fazi izbornog procesa većina partija nije predstavila svoje izborne programe

Pratiće, kako je rekao, i raspodjelu novca partijama koje osvoje mandate, vodeći računa o blagovremenosti i zakonitosti uplata. On je istakao da je zloupotreba državne imovine i funkcija pojava koju je nemoguće pratiti na terenu, ako se nema ovlašćenja koja imaju nadležni državni organi.

“Posljednjih sedmica u medijima se pojavilo više informacija o zapošljavanju na određeno vrijeme u državnim i javnim ustanovama i preduzećima nakon raspisivanja izbora. Zakon za to predviđa kaznu od 200 do 2.000 eura. Iako su simbolične, treba pokrenuti postupak i kazniti počionioce”, rekao je Koprivica, navodeći da nijedna opštinska izborna komisija, uprkos obavezi, nema svoj sajt.

On smatra nedopustvim što u ovoj fazi izbornog procesa većina partija nije predstavila svoje izborne programe, što je “loša crnogorska izborna praksa”, najavljujući i projekat “Istinomjer”, putem kojeg će pratiti šta govore i rade domaći političari.

Predsjednik NVO „Zašto ne“ iz Sarajeva Darko Brkan, kazao je da takav projekat postoji u skoro svim zemljama regiona, te da je njegov cilj “jačanje političke odgovornosti u javnom diskursu, i pokušaj da se na neki način u prvi plan izbaci ono što je suština politike“.

Bonus video: