CDT: Omogućiti posmatračima uvid u potpise podrške kandidatima

Zamjenica direktora CDT-a, Biljana Papović, kazala je da bi se tako omogućilo građanima da putem zaštićene web aplikacije provjere da li je neki politički subjekat zloupotrijebio njihove podatke
1 komentar(a)
Izbori, Foto: Boris Pejović
Izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.03.2018. 16:35h

Ovlašćenim posmatračima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) danas nije omogućen uvid u potpise podrške kandidatima za predsjedničke izbore, uz objašnjenje da je službenik Državne izborne komisije (DIK) odsutan, saopšteno je iz te nevladine organizacije (NVO).

Zamjenica direktora CDT-a, Biljana Papović, kazala je da su tokom parlamentarnih izbora brojni članovi DIK-a i posmatrači, u procesu provjere potpisa, izrazili sumnju da su pojedine liste zloupotrijebile lične podatke birača sadržane u biračkom spisku i falsifikovale njihove potpise.

„S obzirom na to da DIK ne provjerava autentičnost potpisa podrške već samo da li je osoba koja je dala potpis u biračkom spisku i da li se poklapa matični broj, NVO su predlagale da služba DIK-e unese u bazu sve potpise koje su predale partije“, navela je Papović u saopštenju.

Tako bi se, kako je pojasnila, omogućilo građanima da putem zaštićene web aplikacije provjere da li je neki politički subjekat zloupotrijebio njihove podatke

Papović je kazala da će CDT do kraja ovog izbornog procesa tražiti uvid u sve potpise podrške i o zaključcima informisati javnost i nadležne organe.

Iz CDT-a su ponovo pozvali DIK da hitno ispuni zakonske obaveze i preporuke OEBS/ODIHR-a.

Papović je podsjetila da je preporuka OEBS/ODIHR bila da se na sajtu DIK-a, u cilju unaprjeđenja transparentnosti i odgovornosti, kao i sticanja povjeranja učesnika izbornog procesa, blagovremeno objave sva relevantna dokumenta i odluke.

„Pošto DIK nastavlja da ignoriše Zakon i preporuke za unaprjeđenje izbornog procesa, pozivamo ih da prekinu staru praksu i da sve materijale objave na veb sajtu u skladu sa Zakonom“, kazala je ona.

CDT je pozvao DIK i da ispuni preporuku da sjednice otvori za prisustvo medija.

„Koliko je ovaj organ za sprovođenje izbora netransparentan govori i to što ni nakon 18 mjeseci javnost ne zna ko su bili članovi DIK-a i članovi proširenih sastava koji su odlučivali o izborima 2016. godine, niti na osnovu kojih odluka su oni imenovani“, kazala je Papović.

Prema njenim riječima, Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama obavjestila je CDT da je naložila DIK-u da im dostavi tražene podatke.

„Stoga pozivamo DIK da hitno ispoštuje odluku Agencije i da CDT-u dostavi svu dokumentaciju vezanu za prošireni sastav DIK-a iz izbora 2016. godine“, dodala je Papović.

Iz CDT-a su upozorili da ni Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ne objavljuje važna dokumenta za izborni proces.

„Prošlo je mjesec i po od raspisivanja izbora, a ASK na veb sajtu nije objavio Plan nadzora i kontrole koji je trebalo da usvoji do 29. januara. Javnost je i dalje uskraćena za informaciju o tome kakvu kontrolu će ASK sprovoditi u kampanji i kakav izvještaj se može očekivati“, navela je Papović.

Ona je kazala da nije jasno ni da li je zvanično usvojen taj dokument, kao ni zašto institucija koja se zalaže za transparentnost krije ključni dokument za kontrolu kampanje.

„Ovakvim postupanjem onemogućeno je javnosti da kontroliše kako ASK radi i da li ostvaruje svoje ciljeve“, ocijenila je Papović.

Ona je podsjetila i da jre danas bio rok za obveznike Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja da objave podatke o socijalnim davanja u proteklih 15 dana.

„Monitoring CDT-a je pokazao da čak osam opština nije objavilo podatke o socijalnim davanjima niti informacija da davanja nije bilo u proteklom periodu. Ove podatke nijesu objavile opštine Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kotor, Herceg Novi, Pljevlja, Rožaje i Ulcinj“, kazala je Papović.

To je, kako je navela, korak nazad u odnosu na prethodne sedmice kad je veći broj opština objavljivao ove podatke.

„S druge strane, obveznici Zakona koji su morali da objave analitičke kartice i/ili putne naloge, to su ove sedmice učinili u većoj mjeri nego prethodnih. Obavezne informacije objavilo je 87 odsto institucija obuhvaćenih našim uzorkom“, dodala je Papović.

Bonus video: