CDT: Partije i njihovi pomagači doveli društvo u stanje laganog ludila

Koprivica je ocijenio da su sva nacionalna buđenja usmjerena jednom cilju lakšom kontrolom građana Crne Gore, umjesto da su građani ti koji kontrolišu magistralne društvene procese.
61 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.04.2011. 10:49h

Monstat ne smije napraviti kompromis i dozvoliti partijama da imaju uvid u podatke sa popisa stanovništva jer će u suprotnom prekršiti sopstvena pravila i ne samo profesionalni nego i etički kod, smatraju u Centru za demokratsku tranziciju (CDT).Izvršni direktor Dragan Koprivica ocijenio je da su političke partije i njihovi pomagači, naročito vjerske zajednice, posljednjih mjeseci, kako je rekao, doveli crnogorsko društvo u stanje laganog ludila. Prema njegovim riječima, sada žele da utvrđuju rezultate popisa, da imaju uvid u to kako se ko izjasnio, ko ima koliku kuhinju, ko živi sam, ko u bračnoj, a ko u vanbračnoj zajedici. "Monstat ne smije napraviti kompromis i dozvoliti partijama imaju uvid u ove podatke. U suprotnom će prekršiti sopstvena pravila i prekršiti ne samo profesionalni nego i etički kod”, rekao je Koprivica agenciji MINA.

Lakše zapaliti vjere i nacije, nego riješiti problem Željezare

On smatra da će popis će uticati na budućnost partija, ali i na budućnost čitavog društva.“Popis jeste statistička operacija, ali i politička informacija. Rezultati popisa predstavljaju „znanje države“, neophodno za upravljanje, organizaciju i regulisanje – dakle, jednu vrstu „političke aritmetike“, rekao je on. Koprivica je ocijenio da je problem u načinu vođenja politike, jer se u Crnoj Gori, kako je naveo, politika vodi besmislenim napadima, ličnim kvalifikacijama, vjerama i nacijama, a ne stvaranjem vizije.

Monstat ne smije napraviti kompromis i dozvoliti partijama imaju uvid u ove podatke

On smatra da će kratkoročno to ponašanje partijama donijeti korist i političke poene, dugoročno, crnogorsko društvo gubi i to je najveći problem. "Postajemo društvo koje se zatupljuje, bezidejno društvo. Lakše je zapaliti vjere i nacije i baviti se time šta je bio čiji predak, nego napraviti strategiju razvoja, lakše je staviti kralja Nikolu na bilbord nego riješiti problem željezare Nikšić”, kazao je on.

Džedaji pokazali kako se čuva građanska svijest

Prema njegovim riječima, činjenica da je nekome najbitnija stvar kako se neko izjašnjava i kojoj naciji pripada, pokazuje da crnogorskom društvu nema znanja ili da se ono adekvatno ne koristi. “To čak još znači i da je većini odlično u svojoj koži, ili su se makar uživili u usud žrtve svedene na deklarativnu kuknjavu. Čak i među najljućum opozicionarima promovišu se lični, umjesto interesa društva”, rekao je on.

Kratkoročno će to ponašanje partijama donijeti korist i političke poene, dugoročno, crnogorsko društvo gubi i to je najveći problem

Koprivica je ocijenio da su sva nacionalna buđenja usmjerena jednom cilju lakšom kontrolom građana Crne Gore, umjesto da su građani ti koji kontrolišu magistralne društvene procese. “Ovdje su jedini ključ građani koji ignorišu kalupe i razmišljaju svojom glavom, pa se ništa neće promijeniti dok se ne dobije kritična masa osviješćenih, koji ne pristaju da žive u nepristojnim okolnostima. Sve do tada društvo neće moći da brzo krene naprijed i lutaćemo od uslova do uslova”, rekao je Koprivica Prema njegovim riječima, ono što se crnogorskom društvu dešava posljednjih mjeseci je jako zanimljiv indikator trenutnog stanja društva.

Ovdje su jedini ključ građani koji ignorišu kalupe i razmišljaju svojom glavom, pa se ništa neće promijeniti dok se ne dobije kritična masa osviješćenih,

“Zamislite, na trenutak, da ne znate da je Crna Gora Ustavom definisana kao građanska država a prolazite pored bilborda koji nam poručuje „Rađajmo se, i množimo se, i napunimo zemlju“. Ili pored bilborda sa koga teniser, ktitor, šalje poruku ljudima da budu hrabri". "Ili nam davno preminuli diktator citira sam sebe i plaši nas. Može li se ovo okarakterisati kao normalna situacija”, upitao se Koprivica.

Džedaji su nam objasnili kao se čuva građanska svijest, kakav građanski protest treba da bude, a dočekani su na nož – od svih

On smatra da zabrinjavanjuće kakva će Crna Gora biti država. “Šta je sljedeće: Dvije škole pod jednim krovom? Da su djeca djeca dok uče biologiju a da postanu Srbi i Crnogorci, Muslimani ili Bošnjaci kad uče jezik ili istoriju. Ja za to na referendumu nijesam glasao”, rekao je on.“Ovdje se, da završimo pozitivno, mora ispričati jedna lijepa priča, ona koja izgleda kao šala a u stvari je, pored par novinara, jedini otpor ovom ludilu. Radi se naravno o Džedajima. Ti mladi momci i djevojke su nam objasnili kao se čuva građanska svijest, kakav građanski protest treba da bude, a dočekani su na nož – od svih”, kazao je Koprivica.

Bonus video: