Cdu: Budvi je potrebna finansijska sanacija

Predsjednik Nadzornog odbora Cdu Pero Duletić je dodao da kao jedna od hitnih mjera mora biti uspostavljanje centralizovane i stalne kontrole ispunjenja planiranih stavki budžeta u svakom pojedinačnom sekretarijatu - i na prihodnoj i na rashodnoj strani
82 pregleda 7 komentar(a)
Cdu Budva, Pero Duletić
Cdu Budva, Pero Duletić
Ažurirano: 25.09.2015. 12:21h

Crnogorska demokratska unija upozorila je da je opštini Budva neophodna hitna primjena mjera sanacije javnih finansija.

“U lokalnoj upravi i preduzećima čiji je osnivač Opština zapošljeno je oko hiljadu i stotinu radnika. Za njihove lične dohotke i doprinose se izdvaja preko deset miliona eura na godišnjem nivou. Budva je treća opština u Crnoj Gori po broju zapošljenih lokalnih službenika. Njihova primanja su treća po visini u lokalnim upravama u našoj zemlji. Jasno je da finansijske izdatke u tako visokim iznosima nije više moguće pokrivati uz postojeći sistem naplate prihoda i iz postojeće poreske baze”, kazao je Pero Duletić, predsjednik Nadzornog odbora Cdu.

On je kazao da je ta partija predložila set mjera za hitno stabilizovanje budžeta opštine Budva.

“Potrebno je prvo naplatiti naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za projekte koji su dobili dozvolu za odloženo plaćanje komunalija do momenta pribavljanja upotrebne dozvole. Drugo, pripremiti akcioni plan za naplatu duga na ime poreza na imovinu. Nenaplaćeni porez na imovinu je na kraju prošle godine iznosio više od dvadeset miona eura; Treće, uspostavljanje moratorijuma za stimulacije na lične dohotke - do stabilizacije javnih finansija - i stavljanje van snage lokalnih odluka po kojem su se stimulacije isplaćivale”, naglasio je Duletić.

On je dodao da kao jedna od hitnih mjera mora biti uspostavljanje centralizovane i stalne kontrole ispunjenja planiranih stavki budžeta u svakom pojedinačnom sekretarijatu - i na prihodnoj i na rashodnoj strani.

“Potrebna je racionalizacija ulaganja opštine Budva i lokalne turističke organizacije u marketing i promociju u narednih dvanaest mjeseci. Predlažemo da se izvrši revizija plana privremenih lokacija za naredne dvije godine – da bi se unaprijedila ponuda u ovom segmentu i time povećali prihodi lokalne samouprave. Očekujemo da će nova administracija u opštini Budva uvidjeti neophodnost hitne primjene navedenih mjera i time napraviti otklon od dosadašnje prakse vođenja javnih finansija od slučaja do slučaja. Crnogorska demokratska unija, pored prijedloga pomenutih kratkoročnih mjera, priprema Program finansijske sanacije opštine Budva, koji će definisati postupke i mjere koji bi, striktnom primjenom u javnim finansijama naše opštine, uravnotežili opštinski budžet i uspostavili njegovu dugoročnu održivost”, zaključio je Duletić.

Račun OPštine Budva je već punih tri i po mjeseca u blokadi od kada i radnici ne pimaju plate, tako da će uskoro ući u dug od četiri zaostale zarade.

Bonus video: