Cdu: Između ukrajinskog i makedonskog scenarija biramo Crnu Goru

Nastavak protesta dijela opozicije pokazuje da se još nije odustalo od takozvanog "ukrajinskog" scenarija, odnosno pokušaja da se konstantnim protestima izazove politička kriza, pa makar to sve koštalo otvorenih sukoba, smatra Cdu
4 komentar(a)
Cdu, Foto: Facebook.com
Cdu, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 21.12.2015. 11:53h

Nastavak protesta dijela opozicije pokazuje da se još nije odustalo od takozvanog "ukrajinskog" scenarija, odnosno pokušaja da se konstantnim protestima izazove politička kriza, pa makar to sve koštalo otvorenih sukoba, kolapsa demokratskih institucija i procedura i političkog haosa sa neprepoznatljivim posljedicama, smatra Crnogorska demokratska unija.

U toj stranci su ocijenili da su na meti tih opozicionih prvaka i crnogorski put prema NATO, kao i sama mogućnost da Crna Gora i njeni građani sva važna pitanja razmatraju i o njima donose odluke na način koji će čuvati građanski red i mir.

"Uzalud su im razni barjaci koje, po potrebi, mijenjaju - njihove namjere su jasne", poručili su iz Cdu.

Kako su ocijenili, na drugoj strani, dio opozicije koji je još formalno u vlasti, u saradnji sa strankama koje su vanparlamentarne, ali su, kako su kazali, za potrebe tog političkog nauma, proglašene parlamentarnim, upinje se da u Crnoj Gori stvori situaciju koja bi vodila tzv. "makedonskom" scenariju.

"Ulazak u Parlament "na sporedna vrata" je već obavljen i sada je na dnevnom redu kreiranje uslova da se crnogorske demokratske institucije proglase nesposobnim da samostalno donose važne odluke, već nam je, tobože, potrebna pomoć sa strane, kako bi se mimo izbora ostvarilo ono što se ne uspijeva dobiti na izborima", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je i toj grupaciji na meti NATO članstvo, iako se mnogi od njih trude da ignorišu mrsku im činjenicu da je poziv za Alijansu stigao.

"I njima je uzaludna ta politička akrobatika - stranke koje nijesu učestvovale na izborima ne mogu biti parlamentarne", kažu iz Cdu-a.

Sve to, kako su kazali, posmatra vladajuća struktura, koja je, po prirodi stvari, najodgovornija za ukupnu situaciju, upravo zato što ima skupštinsku većinu i vladu i što može, ako umije i želi, da vrati politički proces sa ulice i sa para-parlamentarnih razgovora u institucije sistema.

U Cdu smatraju da umjesto stalnog prebrojavanja procenata podrške u brojnim istraživanjima javnog mnijenja, koja stvaraju lažnu sliku o nekakvim promjenama i kretanjima unutar opozicionih partija, vladajuća struktura treba da se potrudi da ukine nedemokratska i diskriminatorska rješenja postojećih izbornih pravila.

"Njima je uzaludno čekanje, jer u čekanju gube i oni, ali i, što je mnogo važnije, i naša Crna Gora i svi naši građani", kazali su iz Cdu-a.

Ta stranka, kako su istakli, ostaje dosljedna namjeri da promoviše i brani crnogorske demokratske i građanske vrijednosti i principe.

"Cdu između "ukrajinskog" i "makedonskog" scenarija bira Crnu Goru i naše legitimne i neotuđive nacionalne i državne interese. Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole", poručili su iz Cdu-a.

Bonus video: