Cdu: Otpor crnogorskim nacionalnim i državnim interesima je odavno postao "zaštitni znak" SPC

Nadamo se da su i lideri DF i njihovi saborci iz crkvenih redova svjesni da takvom promocijom anti-NATO politike istovremeno šalju poruku da je negativan odnos prema Alijansi zapravo stav samo jedne nacionalne grupacije u našoj zemlji", istakla je Ivanović
92 pregleda 18 komentar(a)
Anđela Ivanović, Foto: CDU
Anđela Ivanović, Foto: CDU
Ažurirano: 16.01.2016. 10:29h

Crnogorska demokratska unija (Cdu) je zadovoljna što se lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić odmakao od šatora i uličnih protesta i pokrenuo akciju unutar svoje stranke u vezi prikupljanja potpisa za organizovanje referenduma o crnogorskom članstvu u NATO, saopštila je Anđela Ivanović, potpredsjednica Cdu.

"Bez obzira na motivacije za takvu aktivnost, pozdravljamo napor da se bavljenje NATO problematikom vrati u civilizovane i demokratske okvire. S druge strane, svjedoci smo pokušaja Demokratskog fronta da odnos prema ovom pitanju zadrži na ulici i da nastavi anti-NATO aktivnosti uz obilatu pomoć srpske crkve u Crnoj Gori. Takva praksa, pored ostalog, predstavlja kontinuitet brutalnog i besprizornog miješanja ove crkvene organizacije u politiku. Otpor crnogorskim nacionalnim i državnim interesima je odavno postao "zaštitni znak" SPC. Nadamo se da su i lideri DF i njihovi saborci iz crkvenih redova svjesni da takvom promocijom anti-NATO politike istovremeno šalju poruku da je negativan odnos prema Alijansi zapravo stav samo jedne nacionalne grupacije u našoj zemlji", istakla je Ivanović.

Ona je dodadla da nasuprot njima, na crnogorskoj političkoj sceni Cdu prepoznaje i one otpore prema NATO koji, sa sve manje uspjeha, pokušavaju da se uzdrže od toga da otvoreno kažu da su protiv.

"Njima je priča o referendumu zapravo sredstvo da sakriju svoje pravo mišljenje o Alijansi. Dok se u slučaju partije "Demokratska Crna Gora" vjerovatno radi o pokušaju da se ta tema izbjegne, kako bi se sopstveno članstvo držalo u zabludi što su stvarne pozicije njihovog vođstva, to se ne bi moglo reći za DEMOS. Kao što smo nedavno čuli, predsjednik DEMOS-a nije uspio da sakrije krajnje negativno mišljenje o Alijansi, uz optužbe da NATO provocira Rusiju "u Ukrajini, Gruziji i Crnoj Gori"?! Uz to, lider DEMOS-a je prorekao da će Alijansa prestati da postoji za dvije godine?! Nadamo se da je bar neko u DEMOS-u svjestan nekorektnosti i neozbiljnosti ovih teza", kazala je Ivanović.

Potpredsjednica Cdu tvrdi da će ta partija prepustiti svim pomenutima da razmisle o ovim gledištima prvog čovjeka DEMOS-a.

"Na nama je samo da primijetimo da, s obzirom na "blisku propast Alijanse", referendum zaista postaje bespotrebna i skupa rabota! Cdu ponavlja svoje zalaganje za saradnju crnogorskih demokratskih i građanskih snaga u neophodnim promjenama i reformama koje su potrebne našoj zemlji. Članstvo u NATO je, zapravo, osnova i najvažniji element reformskog napora. Da bi mijenjali Crnu Goru treba i da je očuvamo. Promjene koje bi značile odustanak od atlanske i evropske orijentacija bi ugrozile i samu Crnu Goru. Da li će se i kada povodom toga organizovati i referendum je legitimno pitanje.Može se desiti, ako referendum bude organizovan, da oni koji ga danas traže, zažale što su uopšte pokretali tu inicijativu", zaključila je Ivanović.

Bonus video: