Ćeman: Oni koji bježe od izbornih reformi pomažu DPS-u

Potpredsjednik Demokrata kazao je da aktuelni politički trenutak nameće obavezu proaktivnog pristupa cjelokupne opozicije na izgradnji uslova za prve fer, poštene i demokratske izbore
1284 pregleda 6 komentar(a)
Ćeman, Foto: Demokratska Crna Gora
Ćeman, Foto: Demokratska Crna Gora

Politički subjekti koji bježe od izbornih reformi i vode politiku posmatranja sa strane, pomažu Demokratskoj partiji socijalista (DPS) u namjeri da pokrade naredne parlamentarne izbore, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednik Demokrata Albin Ćeman kazao je da aktuelni politički trenutak nameće obavezu proaktivnog pristupa cjelokupne opozicije na izgradnji uslova za prve fer, poštene i demokratske izbore.

„Crnogorska opozicija, zahvaljujući upornosti i doslednosti Demokrata, Briselskom planu i podršci međunarodne zajednice, prvi put od uvođenja višestranačja jasno diktira tempo“, navodi se u saopštenju Ćemana.

Prema njegovim riječima, tako uspostavljena politička atmosfera u potpunosti odgovara opozicionim interesima i tjera DPS na konstantno pravdanje, povlačenje i odbranu.

„Zato, oni politički subjekti koji bježe od izbornih reformi, koji vode pljuvačku politiku, politiku varanja Evropske unije, oni koji vode politiku posmatranja sa strane, direktno ili indirektno pomažu DPS-u u namjeri da pokrade naredne parlamentarne izbore“, tvrdi Ćeman.

Kako je kazao, neki lideri političkih partija, čiji su predstavnici 2016. godine bili u vlasti sa DPS-om, pregovarali sa Duškom Markovićem i Milom Đukanovićem o tehničkoj vladi, čije su partije učestvovale u toj vladi i čije je kandidate za ministre predložio Đukanović, drugima dijele lekcije.

„To su oni lideri koji se sada ljute zato što im se ne ispunjavaju politički hirovi mjereni mandatima. A, ako bi se to ispunilo, sve bi bilo u najboljem redu“, rekao je Ćeman.

Takvi lideri bi, prema njegovim riječima, izborne reforme podredili vlastitim političkim interesima i obračunali ih za željene mandate. „Međutim, poručujemo im, taj film nećete gledati“.

„Izražavamo poštovanje svim onima koji rade u Odboru za izborno zakonodavstvo, kao i Demosu i Radničkoj partiji i brojnim drugim subjektima koji iskazuju zainteresovanost za prvim, fer, slobodnim i poštenim izborima“, istakao je Ćeman.

Kako je naveo, Demokrate su snažno krenule u proces sveobuhvatnih izbornih reformi, predložile do sada preko 75 reformskih rješenja, natjerale DPS da poništi rezultate rada partijskih radnih grupa i prihvati rad u Odboru pod opozicionim uslovima.

„Nastavljamo da radimo i štitimo interese svih opozicionih birača. A, šta vi radite gospodo? Borite se za poštene izbore napadom na opoziciju i ispraznom pričom o dijalogu“, upitao je Ćeman.

On je naglasio da „opozicioni posmatrači sa strane", koji pri tome neskriveno isčekuju neuspjeh, direktno pomažu DPS-u i Đukanoviću.

Njima, kako je naveo, očito odgovaraju birački spiskovi puni fantom birača, adrese bez brojeva i trouglovi na listićima.

„Uprkos tome, Demokrate vode opozicionu borbu u prvim redovima, štiteći interese svih opozicionih birača i svih građana koji žele slobodnu, prosperitetnu i evropsku Crnu Goru“, zaključio je Ćeman.

Bonus video: