Ćeman: Predlažemo privremeno zatvaranje gradilišta

"U ovom trenutku postoji ogromna rizična grupa koja je raspoređena u gotovo svim opštinama širom Crne Gore. Građevinski radnici nemaju adekvatnu zaštitnu medicinsku opremu, a vidjeli smo na brojnim fotografijama sa lica mjesta da se grupišu i ne drže propisanog odstojanja. Takođe, zbog prirode posla u ovom sektoru, rad u grupama i koncentrisanje na malom prostoru je skoro i neizbježno", kaže se u saopštenju""
5154 pregleda 2 komentar(a)
Albin Ćeman, Foto: Demokrate
Albin Ćeman, Foto: Demokrate

Građevinarstvo je jedini sektor u Crnoj Gori koji je potpuno imun na propisane mjere u borbi protiv pandemije Koronavirusa. Podaci sa terena pokazuju da je otvoreno gotovo svako gradilište u zemlji i da se građevinski poslovi realizuju razlčitom dinamikom. Ovakvo postupanje Vlade je neopravdano imajući u vidu da je u Crnoj Gori u sektoru građevinarstva zaposleno 13 912 radnika prema podacima Monstata, tvrdi potpredsjednik Demokrata Albin Ćeman.

"U ovom trenutku postoji ogromna rizična grupa koja je raspoređena u gotovo svim opštinama širom Crne Gore. Građevinski radnici nemaju adekvatnu zaštitnu medicinsku opremu, a vidjeli smo na brojnim fotografijama sa lica mjesta da se grupišu i ne drže propisanog odstojanja. Takođe, zbog prirode posla u ovom sektoru, rad u grupama i koncentrisanje na malom prostoru je skoro i neizbježno", kaže se u saopštenju.

On tvrdi da nadležni ne uzimaju u obzir i njihove kontakte tokom prevoza do gradilišta i nazad, kao ni svakodnevne kontakte sa porodicom.

"Ako uzmemo u obzir sve građevinske radnike i njihove porodice i potencijalne kontakte, onda dolazimo do podatka da je ova rizična grupa zapravo brojno mnogo veća i prelazi 50 000 građana što je brojka za alarm i hitno reagovanje. Vlada je imajući ovo u vidu napravila ozbiljne propuste u nadzoru i procjenama", navodi se u saopštenju.

Ćeman tvrdi da je većinsko mišljenje epidemiologa i stručnjaka da gradilišta treba privremeno zatvoriti.

"Iako Eraković i brojni predstavnici vlasti u ovome ne vide ništa sporno, večinsko mišljenje stručnjaka i epidemiologa je da gradilišta treba privremeno zatvoriti. Ova protivepidemijska mjera je opravdana i ako uzmemo u obzir činjenicu da veliki broj građevinskih radnika boravi u kolektivnom smještaju i da se prevoze minibusima i kombi vozilima", navodi se u saopštenju..

Demokrate, kako stoji u saopštenju, predlažu da se donese mjera privremenog zatvaranja gradilišta, izuzev onih koji grade bolnice ili druge objekte namjenjene zdravstvenoj zaštiti, njezi ili rehabilitaciji, kao i objekata od vitalnog interesa za državu.

"Predlažemo da se za vrijeme privremene obustave radova građevinskim radnicima obezbijede primanja u visini najmanje 80% dnevnice koju su ostvarivali za vrijeme obavljanja poslova, kako se ne bi ugrozila njihova egzistencija. Predlažemo da dio finansijskog tereta u isplati radnika preuzmu građevinske kompanije, a dio država", navodi se u saopštenju.

"Na kraju, postavlja se pitanje zašto je NKT rezervisalo privilegovani položaj građevinskim kompanijama? I Da li je tačno da je doktor Mugoša problematizovao gradilišta na sjednici NKT, a po predlogu pojedinih crnogorskih epidemiologa? Odgovori na ova pitanja su od izuzetnog značaja kako bi javnost mogla da objektivno ocjeni i odgonetne kako to da je Vlada ugrozila zdravlje 14 000 zaposlenih koji nesmetano mogu da funkcionišu kršeći gotovo sve mjere, a jedna žena ne može jednoj starici koja je ugrožena da odnese paket hrane?", pita se Ćeman.

Bonus video: