CEMI i CGO: Hodžić da prijavi pritiske i nepravilnosti

“Prilično je očigledno bilo da je velik zalogaj bio studentsko radnički protest i da je vlastima bilo važno pitanje kako bi i u kom smjeru išao protest"
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 11:19h

Predstavnici Centra za monitoring (CEMI) i Centra za građansko obrazovanje (CGO) apelovali su na Demira Hodžića iz Studentske unije da prijavi nadležnim organima ko je vršio pritisak na njega i nudio mu posao kako bi odustao od organizovanja studentskih protesta.

Oni su ocijenili i da s obzirom na političku situaciju u Crnoj Gori nije izenađujuće to što studente ucjenjuju i što im se prijeti.

Kako je kazao Zlatko Vujović iz CEMI-ja, ta NVO raspolaže informacijama da je bilo više slučajeva gdje je vršen pritisak na ljude koji su organizovali studentske proteste kako bi odustali prije svega od najavljenog radničko – studentskog okupljanja.

“Prilično je očigledno bilo da je velik zalogaj bio studentsko radnički protest i da je vlastima i svima koji su na neki način bili vezani za tu temu, s obzirom na izuzetno veliki stepen nezadovoljstva, bilo važno pitanje kako bi i u kom smjeru išao protest. Treba imati u vidu da je Demokratska partija socijalista (DPS) nastavljač one partije koja je došla na vlast uz pomoć protesta koji su isto studenti i radnici organizovali nezadovoljni vlastima”, poručio je Vujović.

On je dodao da je “prilično jaka paralela u odnosu na taj pariod da bi neko bez ikakve reakcije paradržavnih organa dozvolio da se jedan takav protest održi”.

Brzo se uguše iskre za određenu vrstu promjene

I izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević iz CGO istakla je da je jedan od značajnih razloga zbog kojih u Crnoj Gori postoji značajan deficit društvenih promjena i potencijala za društvenom promjenom prilično dobra organizovanost vladajuće partije, kao i to što je ona srasla sa institucijama sistema i resursima koje sistem posjeduje.

“Samim tim vrlo često i mnogo brže se i uguši one iskre i mogućnosti za određenu vrstu promjene prije nego što se uspiju osnažiti kako bi zaista pokrenuli proces. Vjerujem da je jedan od razloga zbog kojeg smo tako dugo čekali na studentske proteste bila činjenica jednog cetnralizovanog sistema visokog obrzovanja u kojem su studentski lideri bili značajno kontrolisani”, kazala je Uljarević.

Uljarević je poručila da Hodžić ima obavezu da prijavi pritiske i nepravilnosti

Prema njenim riječima, “sve ono što se desilo sa studentskim protestima bilo fantatstično, ali je na drugoj strani bilo za očekivati da će to da izazove određenu pažnju vladajućih struktura i njihov odgovor”.

Uljarević je poručila da Hodžić ima obavezu da prijavi pritiske i nepravilnosti, kao i svi oni koji sebe žele pozicionirati kao lidere među studentima.

“Jedino ih to može kvalifikovati da dalje vode procese i ohrabre oni koji su mnogo manje spremni da ustanu za svoja prava. U tome će imati podršku NVO sektora i slobodomislećih ljudi”, kazala je ona uz preporuku da mediji ovakve slučajeve prate do kraja.

Galerija

Bonus video: