CEMI pita Markovića: Dijelite li državljanstva samo prijateljima?

Vujović napominje da su osobe koje su stekla državljanstvo zato što je to od državnog interesa “drastično privilegovane"
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.10.2011. 09:36h

Član Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i predsjednik Upravnog odbora NVO CEMI Zlatko Vujović zatražio je od predsjednika tog tijela Duška Markovića da se dnevni red sjednice uvrsti i informaciju o tome kako se dijeli crnogorsko državljanstvo “zaslužnim osobama”.

Vujović u inicijativi Markoviću ocjenjuje da član 12 Zakona “daje prostor za zloupotrebu usljed snažnog diskrecionog prava MUP-a”.

On dodaje i da treba prekinuti praksu neobjavljivanja imena lica koja su zbog “posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugog interesa Crne Gore, stekla pravo na crnogorski pasoš”.

Vujović ističe da ne treba objavljivati samo imena onih koji su državljanstvo dobili iz razloga koji su vezani za nacionalnu bezbijednost.

“Nažalost, ako su tačne informacije dobijene od strane insajdera iz MUP-a, ovaj institut se snažno zloupotrebljava od strane onih kojih imaju političku i finansijsku moć da određuju vaninsitutcionalno ko će biti crnogorski državljanin bez stvarne osnove za to”, ističe Vujović u pismu.

CEMI-ju se javljali građani

On upozorava da se CEMI-ju obratio “značajan broj građana sa tvrdnjom da postoje brojne zloupotrebe, te da se državljanstvo dijeli po prijateljskoj i partijskoj osnovi: “Sa druge strane MUP sprovodi radikalno restriktivnu politiku koja ne dozvoljava ni licima koja imaju pravo na državljanstvo da isto ostvare... MUP treba da objavi listu lica koja su stekla državljanstvo na ovaj način.

Ukoliko se ostane pri pravnom tumačenju da postojeće odredbe to ne dozvoljavaju, potrebno ih je izmijeniti”

Ukoliko se ostane pri pravnom tumačenju da postojeće odredbe to ne dozvoljavaju, potrebno ih je izmijeniti”.

Prema dosadašnjim informacijama, od nacionalnogh interesa je bilo da se crnogorsko državljanstvo dodijeli odbjeglom tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri, bivšem srpskom fudbaleru Draganu Džajiću koji je u tom momentu bio pod istragom, beogradskim glumcima Draganu Nikoliću i Mileni Dravić, bivšoj ministarki Gordani Đurović, Andreju Nikolaidisu...

Dajte objašnjenje zašto su ti ljudi važni za državu

Vujović napominje da su osobe koje su stekla državljanstvo zato što je to od državnog interesa “drastično privilegovane u odnosu na ostale crnogorske građane”:

“Ako je istina da su ta lica dobila državljanstvo jer je isto od posebnog značaja interes Crne Gore, onda je obaveza državnih organa da učine dostupnim objašnjenje odluka koje su donijele. Pretpostavka je da je riječ o ljudima kojima treba da se ponosimo, pa građani treba da znaju koje su to osobe”.

Vujović napominje da su osobe koje su stekla državljanstvo zato što je to od državnog interesa “drastično privilegovane"

On je predložio da nakon rasprave i informacije koju će dati ministar Ivan Brajović), Nacionalna komisija formira uže tijelo koje će ispitati postojanje zloupotreba u radu Ministarstva.

“Komisija može i pozvati Skupštinu Crne Gore da formira mješovitu višeparlamentarnu grupu koja će ispitati rad ministarstva po ovom pitanju, kao i predloži promjenu ove prakse”, predložio je Vujović.

Galerija

Bonus video: