CeMI: Više od pola građana smatra da partija zna za koga su glasali

Među ispitanicima koji smatraju da partija zna za koga su glasali, najviše je onih koji su na prošlim izborima glasali za Socijalističku narodu partiju (SNP)
116 pregleda 8 komentar(a)
izbori, glasanje, Tivat, Foto: Boris Pejović
izbori, glasanje, Tivat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.09.2016. 13:39h

Više od polovine crnogorskih građana smatra da politička partija zna za koga su na izborima glasali, 34 odsto da to partije ne mogu znati, dok 12 odsto nema stav, pokazalo je istraživanje Centra za minitoring i istraživanje CeMI.

Istraživanje je za potrebe CeMI-ja sprovela agencija Ipsos Strategic Marketing u martu/aprilu 2016. godine, na uzorku od 1001 ispitanika, a u okviru regionalnog naučno-istraživačkog projekta „Balkanska komparativna studija izbora: Uticaj personalnog glasa na unutarpartijsku demokratiju“.

Među ispitanicima koji smatraju da partija zna za koga su glasali, najviše je onih koji su na prošlim izborima glasali za Socijalističku narodu partiju (SNP) čak 74 odsto.

Da partije imaju provjerene evidencije svojih birača smatra 73 odsto ispitanih koji su pozitivno odgvorili na pitanje da li političke partije znaju za koga su glasali (54%), dok je 10 odsto njih saopštilo partiji za koga je glasalo, 9 odsto je član te partije, a 11 odsto ispitanika je dalo neki drugi odgovor.

Da političke partije imaju provjerene evidencije svojih birača najviše misle na Sjeveru, čak 54 odsto.

76 odsto ispitanih niko tokom izbornog procesa nije kontaktirao da pita za koga će glasati, dok 21 odsto njih je imalo to iskustvo, od čega 12 odsto - više puta do sada.

Od ispitanika koji su do sada više puta kontaktirani tokom izbornog procesa, najviše njih 31 odsto na sledećim izborima bi glasalo za DEMOS, 7 odsto za Demokratsku partiju socijalista (DPS), 21 odsto njih je na prošlim izborima glasalo za Demokratski front (DF), a 5 odsto njih je član neke političke partije.

80 odsto ukupne ispitane populacije do sada niko tokom izbornog dana nije kontaktirao da podsjeti da treba da izađu na glasanje ili pita da li ste već glasali, a 18 odsto je imalo ovo iskustvo od čega 9,2 odsto ispitanika više puta do sada.

Da postoje slučajevi kupovine glasova smatra 58 odsto ispitanika, a 42 odsto ispitanika na ovo pitanje je u toku istraživanja odgovorilo – Ne.

Čak 78 odsto ispitanika koji su se u toku istraživanja izjasnili da su srpske nacionalnosti, smatra da postoje slučajevi kupovine glasova.

Među ispitanicima koji bi na sledećim izborima glasali za DPS, 62 odsto njih smatra da ne postoje slučajevi kupovine glasova, a 38 odsto da postoje. Među ispitanicima koji su na prošlim izborima glasali za DF, 91odsto smatra da postoje slučajevi kupovine glasova.

Od ukupne populacije koja smatra da političke partije kupuju glasove (58 posto) višestrukim odgovorima najviše njih, 79 odsto, misli da to partije rade novcem, 59 odsto obezbjeđivanjem zaposlenja za članove porodice, 57 odsto kupovinom lične karte, 45 odsto kroz pomoć u vidu robe i potrepština, 38 odsto dobijanjem subvencija, npr. manji računi za struju.

Među ispitanicima koji su odgovorili da političke partije novcem kupuju glasove, 42,2 odsto njih zna za konkretne slučajeve, a 54,8 odsto zna za konkretne slučajeve kupovine glasova obezbjeđivanjem zaposlenja za članove porodice.

Ovo istraživanje realizovano je u okviru regionalnog naučno-istraživačkog projekta „Balkanska komparativna studija izbora: Uticaj personalnog glasa na unutarpartijsku demokratiju“, čiji je nosilac CeMI.

Ovaj projekat se realizuje u okviru Regionalnog programa za promociju istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP), koji sprovodi Univerzitet u Friburgu uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Bonus video: