Cenzura za medije i poslanike opozicije

Juče, prvi put, nije dozvoljeno fotoreporterima i snimateljima da uđu u plenarnu salu Skupštine, što je za vrijeme dok je parlamentom predsjedavao Ranko Krivokapić uvijek bilo dozvoljeno, osim u pauzi, nakon što su premijer Milo Đukanović i poslanici DF-a izazvali incident u parlamentu
63 pregleda 2 komentar(a)
crna mrlja cenzura
crna mrlja cenzura
Ažurirano: 01.06.2016. 05:41h

Cenzura za medije, poslanička pitanja opozicije i poruke Demokratskog fronta obilježili su jučerašnji premijerski sat kojim je predsjedavao vršilac dužnosti predsjednika parlamenta Milutin Simović.

Juče, prvi put, nije dozvoljeno fotoreporterima i snimateljima da uđu u plenarnu salu Skupštine, što je za vrijeme dok je parlamentom predsjedavao Ranko Krivokapić uvijek bilo dozvoljeno, osim u pauzi, nakon što su premijer Milo Đukanović i poslanici DF-a izazvali incident u parlamentu.

Simović nije dao objašnjenje zbog čega je fotoreporterima i snimateljima zabranjen ulaz u salu. On je, nakon što su iz DF-a tražili prekid sjednice dok se medijima ne dozvoli ulaz, kazao da to nije prvi put da je snimateljima i fotoreporterima zabranjeno da kroče u salu.

"Nakon 13. maja imali smo isti režim odnosa prema medijima. Oni nijesu uskraćeni za bilo koju informaciju, imaju mogućnost praćenja sjednice. Mediji nijesu uskraćeni za prenos atmosfere uz Skupštine", rekao je Simović. Novinarima nije dopušteno fotografisanje i snimanje plenuma ni iz novinarske lože.

Simović juče nije dopustio poslanicima SDP-a i DF-a da postave pitanja Đukanoviću. Šef poslaničkog kluba SDP-a Džavid Šabović želio je da pita Đukanovića da li će jedan od najviših zvaničnika DPS-a Svetozar Marović zbog učešća u višemilionskim malverzacijama biti isključen iz vladajuće partije ili će možda biti unaprijeđen. Njegovo pitanje, kako je obrazložio Simović, nije bilo u skladu s Poslovnikom Skupštine i ne odnosi se na rad Vlade.

Janko Vučinić iz DF-a tražio je objašnjenje u vezi sa tim šta je Đukanović mislio kada mu je tokom verbalnog sukoba sa poslanicima DF-a 13. maja u Skupštini rekao "Vučiniću, ti ćeš mi posebno platiti! Tebi, tebi ću dat!" Simović je obrazložio da pitanja nisu u skladu sa Poslovnikom Skupštine. Šabović je tražio da, ipak, pročita svoje pitanje i da premijer odluči da li će odgovoriti, dodajući da nema potrebe da Simović štiti Đukanovića. On je kasnije na konferenciji za novinare objasnio da je pitanje upućeno jer je Marović u ime Vlade bio u Upravnom odboru Budvanske rivijere.

Funkcioner URA Dritan Abazović rekao je Simoviću da nema logike da on, kao potpredsjednik parlamenta, određuje koja su pitanja u nadležnosti rada Vlade, a koja nisu. Cenzurisane su i poruke koje su poslanici DF-a ostavili na svojim mjestima prije nego što su napustili sjednicu.

Predstavnici DF-a su u svojim klupama ostavili postere sa porukama ''Nije samo Marović krao", "Crna Gora carstvo korupcije i organizovanog kriminala” i pitanjima "Ko je prebio Mija Martinovića", "Odakle ti milioni Đukanoviću, dokaži da nisi lopov", "Ko je kriv za Limenku i ko će da plati 11 miliona Acu", "Premijeru, odakle ti sat od 100.000 eura, dok narod hljeba nema da jede..." Tokom prenosa na RTCG ni u jednom momentu u kadru se nisu našle poruke DF-a, čak ni dok je poslanik Milutin Đukanović govorio sa svojeg mjesta.

On je kadriran tako da se poruke koje su ga okruživale ne vide.

Jovović: Dok je cenzure, objavljivaćemo crne mrlje

Ovim potezom rukovodstva parlamenta uvedena je cenzura, ocijenio je glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Mihailo Jovović.

"Da je tako bilo 13. maja, niko sa sigurnošću ne bi znao šta se dešavalo nakon "lopova" i "kretena", jer je prenos odmah prekinut. Sigurno ne bi saznali kako su nam lijepo vaspitani premijer i nekoliko poslanika", rekao je Jovović. Dok je god na snazi ova cenzura, dodao je on, "Vijesti" će umjesto arhivskih fotografija sa plenuma objavljivati ove crne mrlje. "Nakon ovakvog poteza Simovića, te mrlje najbolje pokazuju u kakvom svijetu on i DPS žele da živimo", rekao je glavni i odgovorni urednik "Vijesti".

Bojanić: Ovo je kao “Lud, zbunjen, normalan”

Šef Kluba nezavisnih poslanika Mladen Bojanić kazao je juče “Vijestima” da je Simović sjednicu vodio u stilu Izeta Fazlinovića, junaka bosanske serije “Lud, zbunjen, normalan”.

“Ovaj saziv Skupštine je odavno zbunjujući za javnost, tako da nije iznenađenje da je današnje predsjedavanje sjednicom od strane potpredsjednika Simovića u stilu Izeta Fazlinovića i njegovog vođenja sjednica stanara ulaza”, rekao je Bojanić.

Bonus video: