Cerović ponovo savjetuje Vučinića

Cerović je u Ministarstvu odbrane radila kao pomoćnik ministra za razvoj i zaštitu informaciono-komunikacionih sistema
440 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2012. 19:22h

Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Boro Vučinić nastavio je sa dovođenjem najlojalnijih saradnika sa kojima je sarađivao u dosadašnjoj karijeri, a novi kadar u Agenciji je Mira Cerović, koja je ranije radila u Ministarstvu odbrane.

Ona je u vrijeme dok je taj vladin resor vodio Vučinić bila pomoćnik ministra za razvoj i zaštitu informaciono-komunikacionih sistema. Prema informacijama "Vijesti", slične poslove će obavljati i u ANB-u i to kao jedan od najbližih Vučinićevih saradnika.

Cerovićevu, koja je kadar Socijaldemokratske partije (SDP) Vlada je ljetos razriješila dužnosti pomoćnika ministra na “njen lični zahtijev". Prije toga je nešto više od godinu vodila Sektor za razvoj i zaštitu informaciono-komunikacionih sistema u Ministarstvu odbrane.

Taj resor koji je naprasno ustanovljen prošle godine, pet godina nakon formiranja ministarstva, i to kao produkt unutarkoalicionog dogovora DPS-a i SDP-a.

Prema tom dogovoru dovođenjem Cerovićeve manja članica vladajuće koalicije dobila svoje pomoćničko mjesto u Ministarstvu odbrane.

Nakon što je došao na čelo Agencije,Vučinić još tokom aprila u tajnu službu uglavnom dovodio provjerene kadrove, koji su u Ministarstvu odbrane obavljali važne poslove za sistem odbrane - u kabinetu ministra, protokolu, ali i Sektoru za materijalne resurse.

Svi oni zajedno sa Vučinićem su, krajem 2006. godine, stigli u tada novoformirano Ministarstvo odbrane iz Ministarstva uređenja prostora, na čijem je čelu bio. Nakon što je nova ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić ukinula mjesto portparola u Ministarstvu odbrane, u ANB je došla Tamara Popović, koja je za mandata Vučinića u sektoru odbrane bila zadužena za komunikaciju sa medijima.

Prema informacijama “Vijesti”, Vučinić je bivšu portparolku bio postavio na jednu od najvažnijih funkcija u Agenciji – šefa analitike ali je, prema istim izvorima, dan kasnije povukao takvu odluku jer mu je to i sugerisano sa važnih adresa u državi.

Nova zaduženja u Agenciji za nacionalnu bezbjednost dobila je Marina Pavićević, koja je i u Ministarstvu odbrane, ali i u Ministarstvu uređenja prostora, bila Vučinićev šef kabineta. Ona je godinama vodila glavnu riječ u komisiji za raspodjelu stanova i stambenih kredita.

Sa Vučinićem u ANB je došla i njegova nekadašnja sekretarica Tijana Vuković, koja je taj posao obavljala u oba ministarstva koja je Vučinić vodio, ali je Ministarstvo odbrane napustila kao službenik u protokolu.

Takođe, iz Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane, sa poslova finansija, nabavke, opremanja i strateških ulaganja u oružane snage i sistem odbrane, otišao je Dragutin Grgur, koji se sprema na novu funkciju u ANB-u. Grgur je i u Ministarstvu uređenja prostora bio Vučinićev savjetnik, pokrivajući Sektor za ekološki menadžment.

Grgur je prije nekoliko godina prošao višemjesecnu specijalističku obuku u Japanu za oblast ekološkog menadžmenta, ali je za Vučinićevog mandata u Ministarstvu odbrane bio ključna fugura za kupovinu i prodaju naoružanja i vojne opreme.

Galerija

Bonus video: