Cetinjski manastir je vlasništvo prijestonice Cetinje

Kao nosilac prava u dokumentu koji je Uprava za nekretnine područne jedinice Cetinje, navodi se „D.S. Prestonica Cetinje“, što znači da je Manastir isključivo vlasništvo grada
988 pregleda 0 komentar(a)
cetinjski manastir, Foto: Boris Pejović
cetinjski manastir, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.03.2011. 13:09h

Na osnovu dokumentacije kojom raspolaže Portal Analitika, Cetinjski manastir Sveti Petar upisan je u katastarskim spisima kao vlasništvo prijestonice Cetinje od 24.novembra 2005.godine, u obimu prava svojine 1/1.

Kao vlasnik ili nosilac prava u dokumentu koji je Uprava za nekretnine, područne jedinice Cetinje, dostavila Portalu Analitika, navodi se „D.S. Prestonica Cetinje“, što znači da je Manastir isključivo vlasništvo grada.

Na osnovu istog rješenja Uprave za nekretnine pravo korišćenja pripalo je pravnom licu „Manastir Sv.Petar Cetinje“ Cetinjsko-primorske mitropolije.

Međutim, to pravno lice se ne nalazi na spisku pravnih lica u Crnoj Gori, niti je matični broj koji je naveden u rješenju (6913000001577) ikada upisan u Centralni registar Privrednog suda Crne Gore, prenosi Portal Analitika.

Ni u registru Agencije za privredne registre Republike Srbije ne može se naći pravno lice „Manastir Sv.Petar Cetinje“, pa je nejasno kako je bilo moguće dati pravo korišćenja nepostojećem pravnom licu.

Rješenjem broj 823/1-47 Zavod za zaštitu spomenika kulture Narodne Republike Crne Gore upisao je Cetinjski manastir Svetog Petra kao nepokretni spomenik kulture, što dodatno ukazuje na pravo države Crne Gore na raspolaganje Cetinjskim manastirom, ukazuje još jedan dokument - iz jula 1961. godine.

Na Portalu Analitika navode se da se predstavnici Srpske pravoslavne crkve nijesu ni pojavili na izlaganjima Uprave za nekretnine da bi osporili postojeće stanje ili namjerili da upišu vlasništvo SPC nad Manastirom Svetog Petra.

Bonus video: