CGO: Marković da smijeni Pejovića, javni interes podredio privatnom

"Takav funkcioner ne bi smio da se olako izvuče po već viđenom sistemu podnošenja ostavke, već mora biti razriješen kako bi se i sa najviše instance bila poslata poruka da postoji politička volja da se sistem mijenja"
18 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.02.2018. 10:23h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravio je odluku Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) u slučaju Aleksandra Andrije Pejovića, ministra evropskih poslova u Vladi Crne Gore i Glavnog pregovarača u statusu ambasadora, kojom je utvrđeno da je Pejović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, ali i Zakon o vanjskim poslovima, Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, međunarodne konvencije u oblasti borbe protiv korupcije i Ustav Crne Gore.

Kako je saopštila koordinatorka programa Demokratizacija i evropeizacija Ana Nenezić, odlukom ASK se potvrđuju argumentovani navodi CGO-a da je Pejović u sukobu interesa zbog istovremenog vršenja dvije javne funkcije i ostvarivanja prihoda po oba osnova čime se krši član 7 i 28 Zakona o sprječavanju korupcije.

"ASK nesporno utvrđuje i kršenje člana 109 Zakona o vanjskim poslovima konstatujući da je on član Glavnog odbora DPS-a što je nespojivo sa njegovom diplomatsko-konzularnom funkcijom, iako je on to u svom izjašnjenju poricao. Takođe, dodjeljujući sebi veća primanja od onih koja su propisana članom 17 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Pejović se ogriješio i o taj Zakon. Konačno, Pejović krši i međunarodnu Konvenciju UN protiv korupcije - UNCAC, koju je Crna Gora ratifikovala, kao i Međunarodni kodeks ponašanja za javne funkcionere, ali član 104 Ustava Crne Gore".

Nenezić je navela da CGO cijeni da je ovo bila očekivana i jedina moguća zakonita odluka.

"U skladu sa tim, CGO traži od predsjednika Vlade Duška Markovića da hitno pokrene proceduru razriješenja Pejovića sa svih funkcija, jer je ovim dokazano da je javni interes podredio privatnom a da bi sebi pribavio materijalnu korist, uz punu svijesti što čini, čime se legitimisao kao nedostojan vršenja javnih funkcija. Takav funkcioner šteti državnom interesu u zemlji ali i van zemlji, posebno imajući u vidu njegov portfolio. Takav funkcioner ne bi smio da se olako izvuče po već viđenom sistemu podnošenja ostavke, već mora biti razriješen kako bi se i sa najviše instance bila poslata poruka da postoji politička volja da se sistem mijenja i da se ne toleriše takvo podređivanje javnog interesa privatnom i ugrožavanje povjerenje građana u savjesno i odgovorno vršenje javne funkcije, kako je to i sama ASK navela", saopštila je Nenezić.

Prema njenim riječima ozbiljnost slučaju daje činjenica da se radi o ministru koji je i Glavni pregovarač za pristupanje EU, odnosno treba da svojim radom i ponašanjem uvodi upravo najbolje evropske standarde i prakse a ne da prednjači u kršenju zakona i bude simbol svega onog sa čim treba da se izborimo u administraciji.

"Bilo kakav dalji angažman Pejovića u procesu pristupanja Crne Gore EU bi bio direktno izrugivanje prema obavezama koje EU postavlja pred nas. CGO posebno pozdravlja efikasnost u postupanju ASK-a i izražava nadu da će i u svim ostalim slučajevima kada je riječ o visokim funkcionerima njeno postupanje biti podjednako efikasno, na zakonu utemeljeno i neselektivno. Takođe, ohrabrujemo i ASK i druge državne organe da budu proaktivniji u provjeri statusa i imovine javnih funkcionera, a mi ćemo nastaviti da iz pozicije organizacije civilnog društva ukazujemo i u mjeri mogućeg dokumentujemo kršenja zakona od strane istih javnih funkcionera", zaključila je Nenezić.

Bonus video: