CGO: Odluka o pregovorima sa EU neće uticati na izbor birača

Prema njegovim riječima, naša politička scena i javni prostor verbalno su radikalizovani, obilježeni svakodnevnom retorikom direktnih optužbi
2 komentar(a)
izbori, Foto: Arhiva Vijesti
izbori, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.06.2012. 11:15h

Najveći broj kampanja za parlamentarne izbore biće oštar i negativan, smatra Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje i navodi da odluka o otvaranju pregovora sa Evropskom unijom može biti značajna za izbor birača, ali ne i presudna.

"Cijenim da će najveći broj kampanja političkih partija i koalicija biti dominantno negativne i oštre, sa fokusom na stvaranje što je moguće negativnije slike o političkom protivniku i njegovim predstavnicima iz partijskog vrha, nego na približavanju programskih i socioekonomskih problema i predlaganja rješenja", kazao je Marić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, naša politička scena i javni prostor verbalno su radikalizovani, obilježeni svakodnevnom retorikom direktnih optužbi, osnovanih i neosnovanih, kao i direktnih uvreda.

"Što je često, čini mi se, kompenzacija za nedostatak znanja o odnosima koji oblikuju vlast u sistemu države, kao i nedostatka vizije o mogućim rješenjima za ogromne probleme koje država ima u oblasti privrede, socijalne politike, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala", dodaje on.

Partija je, naveo je, vrlo složen organizam, ili ako to nije nosi naziv partije, a u stvari je privatna agencija za ličnu i interesnu promociju

Marić smatra da će u toku kampanje opozicija opravdano insistirati na neefikasnosti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Ali mora se naći i prostora za lošu ekonomsku situaciju u državi. Mislim da će vlast, a jednim dijelom i opozicija, pribjeći identitetskim pitanjima kao jakom faktoru homogenizacije birača i odvraćanju pažnje sa problema koji upućuju na direktnu odgovornost režima".

Marić navodi da su svi problemi koje država Crna Gora ima uzročno-posljednično uvezani.

"Ako imate visok stepen korupcije i organizovanog kriminala, to govori o nedostatku vladavine prava, a pravna nesigurnost odvraća moguće i strane i domaće investitore, pa na kraju imamo ozbiljne probleme u vođenju ekonomske politike i slabu privrednu osnovu zemlje koja u tom stanju nije u mogućnosti da artikuliše kvalitetniji obrazovni sistem koji je preduslov prosperiteta", dodao je on.

Uupitan koliko može uticati eventualna pozitivna odluka o otvaranju pregovora na birače i podršku aktuelnoj vlasti, Marić je kazao da odluka o otvaranju pregovora može značajna, "ali da u ovom trenutku ne vidi da ta odluka može biti i od presudnog značaja". "Na birače bi mnogo više uticali eventualni sukobi unutar partija, a prvenstveno unutar najveće partije – DPS-a".

Prema njegovim riječima, sve partije moraju u najvećoj mogućoj mjeri ostvariti direktni kontakt sa građanima

"Na konačno opredjeljenje birača da glasaju za neku partiju uticaće i konzistentnost partijskih lidera u smislu prepoznatljivo kontradiktornih ili ujednačenih stavova, rad partija na terenu, njihovi kapaciteti da stupe u kontakt sa što većim brojem građana i naravno zloupotrebe pozicije vlasti", precizirao je Marić.

Govoreći o kampanji novih partija, Marić je kazao da trenutno vidi samo jednu novu stranku koja ima mogućnosti da postane parlamentarno prepoznatljiva.

"Njihove dosadašnje aktivnosti upućuju na drugačiji pristup i moguće da su putem analiziranja političke scene došli do zaključaka što ne treba raditi, a vidjećemo da li su prepoznali što treba raditi jer će od toga zavisiti njihov konačni politički uspjeh", dodao je on.

Prema njegovim riječima, sve partije moraju u najvećoj mogućoj mjeri ostvariti direktni kontakt sa građanima, od toga suštinski zavisi rezultat izbora u svim državama, pa i u Crnoj Gori.

"A ono što svakako čini ovdje težom situaciju su monopoli koje vladajuća koalicija ima i koje obilati koriste tokom samih izbornih procesa", ocijenio je Marić.

On smatra da dvije stvari u bitnom opredjeljuju uspjeh, kad su izbori u pitanju.

"Jedna je utemeljenost partijskog i programskog djelovanja, a to znači da ne možete da lutate od lijevih do desnih ideja, da budete više nego kooperativni pri donošenju konstitutivnog akta, a da onda želite da raspustite sve državne organe", kazao je on.

Partija je, naveo je, vrlo složen organizam, ili ako to nije nosi naziv partije, a u stvari je privatna agencija za ličnu i interesnu promociju.

"Druga je već naglašena potreba kontinuiranog i direktnog rada sa građanima, koji se broji stotinama hiljada razgovora", zaključio je Marić.

Bonus video: