Čija je Kunova slika u Skupštini?

U holu crnogorskog parlamenta decenijama je izložena slika narodnog heroja Ivana Milutinovića, autora Đorđa Andrejevića Kuna, kojoj nadležne institucije znaju samo okvirnu vrijednost
684 pregleda 7 komentar(a)
Đorđe Andrejević Kun, slika, Foto: Boris Pejović
Đorđe Andrejević Kun, slika, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.10.2018. 17:34h

Crnogorske institucije tvrde da ne znaju odakle u holu Skupštine Crne Gore ulje na platnu, portret istaknutog revolucionara i narodnog heroja Ivana Milutinovića, djelo poznatog majstora slikara Đorđa Andrejevića Kuna.

S obzirom na podatke do kojih su “Vijesti” došle, nadležne institucije ne znaju ni da li je ova slika zaista dio Kunovog opusa.

Jedini poznati podatak o ovom umjetničkom djelu je, tvrde iz Skupštine, njegova procijenjena vrijednost - 10.000 eura.

Prema katalogu Likovna zbirka Skupštine Crne Gore, dimenzije slike su 159x110 milimetara, a rađen je 1953.

U najvišem zakonodavnom domu ne znaju kako je ovo ulje na platnu stiglo do njihovog hola.

“Komisija Narodnog muzeja Crne Gore uradila je procjenu 45 umjetničkih slika koje se nalaze u zbirci Skupštine, među kojima je i slika Ivana Milutinovića, autora Đorđa Andrejevića Kuna... Skupština nema informacije od kada je navedena slika u parlamentu, te da li je to umjetničko djelo kupljeno ili poklonjeno. Takođe, ne postoji podatak da je od perioda kada se vrši evidentiranje, navedeno djelo nošeno na restauraciju”, odgovorili su “Vijestima” iz Skupštine.

Đorđe Andrejević Kun rođen je 1904. u Poljskoj, a umro u Beogradu 1964. Bio je učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe. Proglašen je 1947. za majstora-slikara. Bio je profesor Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu i rektor Umetničke akademije.

Porodica Đorđa Andrejevića Kuna u svojim evidencijama nema podatke o portretu narodnog heroja Ivana Milutinovića iz 1953. U monografiji o njemu sva tri djela su mu iz 1950.godine.

Iz porodice, sa kojom su “Vijesti” kontaktirale, ne isključuju mogućnost da je slika izašla direktno iz ateljea, ali su nas uputili na monografiju Momčila Stevanovića “Đorđe Andrejević Kun”, gdje su evidentirana sva poznata djela ovog autora. U monografiji, koju je izdala Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU) 1977, navodi se da je Kun tri puta naslikao Ivana Milutinovića, a da su sva tri djela nastala 1950. U monografiji piše da je jedno od njih, dimenzija 162x113 milimetara, bez potpisa, u Umjetničkoj galeriji na Cetinju.

Međutim, Narodni muzej Crne Gore, pak, nema podatke da je Kunovo djelo ikada bilo na Cetinju.

“Obavještavamo Vas da u dokumentaciji Umjetničkog muzeja nema pomena o ovom djelu”, odgovorili su iz Narodnog muzeja. “Vijesti” su ranije objavile da je cetinjskim muzejima nedostaje oko 3.000 predmeta, za sada neutvrđene vrijednosti. Ministarstvo kulture tada je osudilo „višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima”.

Bonus video: