Cimbaljević: Svako zaposlenje je po partijskom ključu

Cimbaljeviću smeta partijsko zapošljavanje, uvećanje lokalne administracije, nerješavanje problema deponije
18 komentar(a)
Berane izbori, Foto: Boris Pejović
Berane izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.03.2015. 20:16h

Brodonačelnik Luke Berane Gojko Cimbaljević uputio je prve kritike koaliciji „Zdravo Berane SNP - DF“ koju je ova neformalna Fejsbuk grupa otvoreno podržala na prošlogodišnjim lokalnim izborima.

On je, u otvorenom pismu povodom godišnjice od preuzimanja vlasti u ovom gradu, ocijenio da koalicija „Zdravo Berane“ nije ispunila najvažnija obećanja koja je davala u predizbonoj kampanji.

Cimbaljević je „Vijestima“ objasnio da su stavovi koje iznosi više njegovi lični, iako se potpisao kao „brodonačelnik“.

On je u pismu podsjetio da je prošla godina od kada je koalicija “Zdravo Berane” izborila pobjedu.

„Te noći kada je ostvarena pobjeda na izborima moglo se vidjeti i kolika su očekivanja i kolike se nade polažu u novu opštinsku vlast. Neka od tih očekivanja su svakako bila i megalomanska i nerealna, kao plod potpune i razumljive euforije, ali je većina bila zasnovana na predizbornom programu, obećanjima i vjeri u ljude u koaliciji koji su svojim životom i radom u ovoj sredini tu vjeru i opravdavali“, napisao je Cimbaljević.

Prema njegovim riječima broj zaposlenih u opštinskoj administraciji, ne da nije smanjen, već je značajno uvećan.

“Ne bih podnio da građanima ubijete nadu da se može raditi bolje, drugačije i u interesu svih”

„Ono što mene rastužuje je da je svako zaposlenje bilo dirigovano, svaki konkurs za ’poznatog izvršioca’ i bukvalno svako imenovanje na funkcije isključivo po partijskom ključu. Najavljena sistematizacija se radi godinu dana i čekaće pare kojih nema za rješavanje viška zaposlenih, jer je zaključeno da se nikome ne može dati otkaz, te da je isplata otpremnina svima onima koji su zaposleni bez konkursa, na nepostojeća radna mjesta, bez odgovarajuće stručne spreme, bez pozitivnog mišljenja Ministarstva finansija, kao plod partijske ili rodbinske veze sa prethodnom vlašću ili na bilo koji drugi način nezakonito, jedini način na koji se može riješiti to pitanje“, kaže Cimbaljević i pita da li se radi o „kohabitaciji“.

On je podsjetio i na obećanje o hitnoj sanaciji smetlišta Vasove vode i konstatovao da od svega za sada nema ništa.

„Iako se tvrdilo da rješenja ima, i da će biti praktično dovoljne nedjelje za njegovu realizaciju, nova lokacija za privremeno deponovanje otpada još nije u funkciji, plana sanacije niti bilo kakvih radova oko Vasovih voda još nema, a reciklaža i selektivno sakupljanje otpada su se sveli na dvije, tri table pored kontejnera koje upućuju građane da odvajaju otpad, a onda da se i taj odvojeni trpa u isti kamion kao i onaj miješani“, napisao je Cimbaljević.

On je kazao da nije riješen ni problem sanacije stare Hale sportova, a da je najveći domet u podršci sportu „nastavak prakse prethodnika u favorizovanju jednog sporta i jednog kluba, te pripremljen ugovor o zajedničkom finansiranju FK Berane, i pored utvrđenog, ne zna se da li i konačnog, duga od 150 hiljada eura i brojnih primjera nezakonitog trošenja sredstava iz budžeta“.

Cimbaljević je dodao da je za ostale stavke u programu - podrška poljoprivredi, privlačenje investicija, podrška najboljim studentima, potrebno ipak više vremena, te da o tome ovom prilikom ne bi pričao.

„Neću ni da hvalim za urađeno, a imalo bi za ponešto, naročito za azil za napuštene životinje“ , piše Cimbaljević.

On na kraju dodaje da se može podnijeti još jedna u nizu izgubljenih godina i da se na to lako navikne „kada se živi u zapećcima svemira“.

„Ono što ja ne bih podnio je da građanima ubijete nadu da se može raditi bolje, drugačije i interesu svih. U tom pravcu shvatite ovo moje javno obraćanje, koje je zamišljeno kao konstruktivna kritika“, zaključuje u otvorenom pismu brodonačelnik Luke Berane.

Cimbaljevićevo pismo je objavljeno na sajtu koalicije „Zdravo Berane SNP-DF“ koja je upravo za danas zakazala konferenciju za novinare povodom godišnjice pobjede na opštinskim izborima.

Zašto sudovi ne sankcionišu loš rad funkcionera bivše vlasti?

Cimbaljević je kazao da je jedno od ključnih obećanja bilo vezano za racionalizaciju lokalne uprave i preduzeća čiji je Opština osnivač, smanjenje broja zaposlenih, reviziju rada pethodne vlasti i sankcionisanje odgovornih „za nerad i zlo-rad“ u proteklom periodu, eliminisanje nepotizma, partijskog zapošljavanja i transparentnost u radu.

„Prikupljeni su dokazi i podneseno nekoliko krivičnih prijava. O tim prijavama se čak više i ne govori. Pridjev naivan nije dovoljno dobar da opiše onog ko vjeruje da će u osnovnom, višem ili vrhovnom tužilaštvu sankcionisati rukovodioce u lokalnoj ili državnoj vlasti. Za to ćemo sačekati, i dočekati ili ne, neke druge tužioce i sudije. Ali boli ovo nepominjanje i neinsistiranje na njima. Bode oči, a mene lično i boli, i činjenica da niko od funkcionera lokalne samouprave i javnih preduzeća iz proteklog osmogodišnjeg perioda nije sankcionisan ni suspenzijom, a kamoli otkazom, za nedjela svima poznata. Dodijeljena su im mahom mjesta savjetnika, na kojima se u nekim slučajevima i ne pojavljuju, ali uredno primaju plate“, piše Cimbaljević.

Bonus video: