Čizov: Crna Gora će biti još jedna glavobolja za EU

Upitan za dvojicu ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova koji su obuhvaćeni istragom o državnom udaru koju vodi specijalni tužilac, Čizov je uzvratio pitanjima “ko su oni” i “da li ih je iko vidio”
17 komentar(a)
Vladimir Čizov, Foto: EurActiv
Vladimir Čizov, Foto: EurActiv
Ažurirano: 16.03.2017. 19:02h

Optužbe o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori nikada nisu potkrijepljene, kao ni navodi o ruskoj umiješanosti, kazao je ambasador Rusije pri Evropskoj uniji (EU) Vladimir Čizov.

“Nažalost, u Crnoj Gori vlada antiruska histerija, koju podržavaju SAD i pojedine zemlje članice EU”, kazao je on u razgovoru za Euraktiv.

Prethodno je londonski “Telegraf”, pozivajući se na izvor iz britanske vlade, objavio da su udar i pokušaj ubistva tadašnjeg premijera Mila Đukanovića na dan parlamentarnih izbora organizovali ruski obavještajci uz odobrenje Moskve kako bi spriječili ulazak Crne Gore u NATO.

Upitan za dvojicu ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova koji su obuhvaćeni istragom o državnom udaru koju vodi specijalni tužilac, Čizov je uzvratio pitanjima “ko su oni” i “da li ih je iko vidio”.

“To nije ozbiljno”, dodao je.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić je ranije kazao da je jedan od osumnjičenih, Eduard Šišmakov, pripadnik bezbjednosnih službi, koji je prije nekoliko godina iz Poljske protjeran zbog špijunaže u Rusiju.

Komentarišući poziv Crnoj Gori da uđe u NATO, Čizov je pojasnio zbog čega se Rusija protivi pristupanju Crne Gore u NATO.

“Smatramo da je to štetno po napore za jačanje bezbjednosti u Evropi. To je pokušaj da se odgovori na bezbjednosne izazove u 21. vijeku sredstvima iz polovine 20. vijeka”, rekao je on.

Rusija, međutim, nema ništa protiv toga da Crna Gora postane dio EU. Ambasador smatra da bi koristi od članstva imala samo Crna Gora.

“To je još jedna glavobolja za EU”, kazao je on.

Čizov je, takođe, ocijenio da bi Evropska komisija trebalo da igra pozitivniju ulogu na Balkanu.

U razgovoru za Euraktiv, ambasador je kritikovao način na koji Brisel rješava krize u Makedoniji i na Kosovu, tvrdeći da je njen pristup pristrasan.

Bonus video: