Članove Odbora za bezbjednost ne zanima ko je odgovoran što nema poziva za članstvo u NATO

Za poslanike vladajuće stranke inicijativa je sporna i zbog naziva "utvrđivanje odgovornosti zbog nedobijanja poziva za članstvo"
0 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Odbor za bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.07.2014. 19:24h

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu nijesu podržali inicijativu poslanika Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića da bude održana zasebna sjednica posvećena utvrđivanju odgovornosti nadležnih zbog nedobijanja pozivnice za članstvo u NATO.

Podršku nije dobila ni inicijativa koju je, kao kompromis, predložio predsjednik Odbora Mevludin Nihodžić, da bude održana sjednica posvećena analizi aktivnosti nadležnih institucija u procesu NATO integracija.

Pajović je kazao da je Crna Gora, izostankom reformi i političke volje, došla u situaciju da još mora čekati na proces NATO integracija.

"Nijesam siguran, ukoliko stvari budemo gledali kao do sada, a to je guranje problema pod tepih i izbjegavanje reformi koje su neophodn u sektoru bezbjednosti, da će to biti dobra osnova za period koji slijedi, a gdje su nade i očekivanja onih koji se zalažu za NATO jako velike", rekao je Pajović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Obrad Stanišić, rekao je da je inicijativa Pajovića u skladu sa Poslovnikom, ali da, kako je naveo, razloga za sazivanje posebne sjednice Odbora povodom te teme nema.

"Vjerujem da je oko 'nepoziva' Crne Gore za članstvo u NATO dosta bilo priče, i od crnogorskih i od zvaničnika Alijanse. Mislim da je svima koji su dobronamjerni jasno zbog čega nema proširenja na Samitu u Velsu", naveo je Stanišić.

Prema njegovim riječima, zašto nema proširenja na Samitu u Velsu treba pitati one koji o tome odlučuju.

"A niko od nas ovdje ne odlučuje o tome", dodao je Stanišić.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Snežana Jonica kazala je da ta stranka nema jednak senzibilitet prema temi NATO integracija kao Pozitivna, i da zbog toga neće podržati predlog Pajovića.

"Imajući u vidu da smo mi sve radili da do tog poziva ne dođe", objasnila je Jonica.

Nebojša Medojević iz Demokratskog fronta (DF) rekao je da ne vidi nijedan razlog da Odbor ne prihvati inicijativu Pajovića.

"Da na samom startu rasprave uvedemo praksu da većinski odbijamo ovakvu temu, mislim da je to loša poruka za NATO i za imidž Crne Gore da Odbor za bezbjednost većinom glasova neće da raspravlja o tome zašto država Crna Gora nije ispunila svoj strateški međunarodni prioritet", ocijenio je Medojević.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović ponovio je da je grupacija kojoj propada protiv ulaska Crne Gore u NATO, ali da smatra da ta tačka treba da dođe na dnevni red Odbora.

"Kao građanin Crne Gore zabrinut sam što NATO ima kriterijume po kojima određuje stvari. Jedan od ključnih kriterijuma jeste pitanje vladavine prava", naveo je Bulatović.

Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije rekao je da podržava inicijativu Pajovića.

"Posebno to podržavam jer to nije još završen proces, i još ne znamo da li će biti sledeće godine", naveo je Banović.

On je kazao da bi, osim sa poslanicima, bila korisna rasprava i sa predstavnicima državnih institucija o tom pitanju.

Za poslanike vladajuće stranke inicijativa Pajovića bila je sporna i zbog naziva "utvrđivanje odgovornosti nadležnih institucija zbog nedobijanja poziva za članstvo u NATO".

Pajović je kao kompromis predložio da umjesto odgovornost budu "analiza i razlozi zbog nedobijanja poziva za članstvo u NATO".

Nuhodžić je tu inicijativu, pored svoje, uvrstio na glasanje, ali nijedan od ta dva predloga nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika.

Bonus video: