Crna Gora 18. decembra otvara i vjerovatno zatvara poglavlje 25

Zatvaranje ovog poglavlja bi značilo da su crnogoski zakoni koji obuhvataju nauku i istraživanje usklađeni za evropskim zakonodavstvom
6 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2012. 22:28h

Članice Evropske unije planiraju da 18. decembra održe međuvladinu konferenciju sa predstavnicima Vlade Crne Gore na kojoj bi otvorili, a moguće i zatvorili pregovaračko poglavlje 25 - nauka i istraživanje, potvrđeno je "Vijestima" iz više izvora.

Zatvaranje ovog poglavlja bi značilo da su crnogoski zakoni koji obuhvataju nauku i istraživanje usklađeni za evropskim zakonodavstvom i da su članice EU zadovoljne kako se ono primjenjuje.

Iako je činjenica da je ovo jedno od najlakših poglavlja pregovora sa EU, samo je Island praktično istog dana otvorio i zatvorio neka od ukupno 35 poglavlja.

Uobičajna procedura u procesu pregovora je da se nakon što Evropska komisija sprovede skrining (uporedi koliko je nacionalno zakonodavstvo usklađeno sa evropskim) članice EU prvo odluče da otvore pregovore na Međuvladinoj konferenciji.

EU i Komisija su, promovišući novi pristup politici proširenja, predvidjeli da se 23. i 24. poglavlje, a koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala, otvore među prvima

Članice EU često i za samo otvaranje poglavlja postavljaju uslove, ili određena poglavalja samo privremeno zatvaraju.

Da u crnogorskoj vlasti imaju informacije i očekivanja da će biti zatvoreno poglavlje o nauci u istraživanju, uprkos opasnosti da bi neka od 27 članica mogla u posljednji momenat ispostaviti neki od uslova za njegovo zatvaranje, svjedoči izjava predjsednika države Filipa Vujanovića.

On je, komentarišući ekspoze mandatara Mila Đukanovića, kazao da ga raduje što evropske integracije idu dobrom dinamikom: „Postoje realne najave da će se do kraja kiparskog predsjedavanja (31. decembar) otvoriti i vjerovatno zatvoriti pregovaračko poglavlje 25, koje se odnosi na nauku“.

EU i Komisija su, promovišući novi pristup politici proširenja, predvidjeli da se 23. i 24. poglavlje, a koja se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i kriminala, otvore među prvima.

Šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič nedavno se založio za otvaranje nekih drugih poglavlja, prije nego što se otvore 23. i 24, a što se može u najboljem slučaju desiti polovinom 2013. Zasluge za mogući uspjeh mogu se pripisati glavnom pregovaraču Crne Gore Aleksandru Pejoviću i šefici radne grupe za 25. poglavlje Smiljani Prelević.

Bonus video: