Crna Gora do 2016. planira da otvori još pet ambasada

Predviđeno je da diplomatska mreža broji 411 zaposlenih, kojih je trenutno 234 na platnom spisku Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija
5 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.03.2013. 13:31h

Crna Gora u naredne tri godine planira da otvori pet ambasada, od čega je za slanje ambasadora u Bugarsku, na Kosovo, Rumuniju i Ukrajinu već donijeta i formalna odluka.

U godišnjem izvještaju o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) za 2012. koji je Vlada usvojila ne navodi se gdje se planira otvaranje još jedne, pete ambasade Crne Gore.

Prema izvještaju MVPEI do 2016. godine planira i da skoro za duplo poveća broja zaposlenih.

Predviđeno je da diplomatska mreža broji 411 zaposlenih, kojih je trenutno 234 na platnom spisku MVPEI.

"Sistematizovani broj predstavlja projekciju za period 2011-2016. godina, koja će zavisiti kako od realnih potreba razvoja diplomatske službe, tako i od finansijskih mogućnosti, odnosno od broja zaposlenih odobrenim budžetom za tekuću godinu", piše u izvještaju o radu MVPEI.

Na kraju 2012, od ukupnog broja planiranih radnih mjesta, popunjeno je 234, čega 158 ljudi zaposleno u zemlji, a 76 u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu.

Za obavljanje poslova koji se odnose na predstavljanje i zastupanje Crne Gore u inostranstvu do 2016. planirano je organizovanje posla u 26 ambasada, sedam misija pri međunarodnim organizacijama i tri konzularna predstavništva.

Od planiranog broja diplomatsko-konzularnih predstavništava, na kraju 2012. diplomatska mreža Crne Gore je obuhvatala 21 ambasadu.

Bonus video: