Crna Gora i EU: Visok procenat podrške ne znači razumijevanje procesa

Proces pristupanja nije klasična diplomatska vježba. Ono ima za cilj transformaciju društva i donosi određene reforme koje će uticati na političku, ekonomsku i društvenu klimu
1 komentar(a)
Okrugli sto, Foto: Vesko Belojević
Okrugli sto, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.03.2014. 20:55h

Visok nivo podrške građana članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) ne znači i veliki stepen razumijevanja tog procesa, zbog čega ih je neophodno upoznati sa tim integracionim putem, ocijenjeno je na okruglom stolu o Nacrtu Strategije za informisanje javnosti o EU.

Šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič, rekao je na okruglom stolu o Nacrtu Strategije za informisanje javnosti o EU i pripremama Crne Gore za članstvo, 2014-2018. godine, da, iako je podrška građana za članstvo u Uniji oko 74 odsto, oni nijesu dovoljno upoznati sa tim procesom.

»Proces pristupanja nije klasična diplomatska vježba. Ono ima za cilj transformaciju društva i donosi određene reforme koje će uticati na političku, ekonomsku i društvenu klimu u Crnoj Gori. Za reforme je neophodna podrška građana i razumijevanje, kao i poznavanje sa beneficijama koje ona donosi«, poručio je Drobnič.

To se, kako je dodao, može postići boljim informisanjem građana o EU i promovisanjem građana u javnim diskusijama i politikama.

On je najavio da će 25. marta biti otvoren EU Info Centar koji će biti dostupan svim zainteresovanim građanima.

»Na jednostavan način želimo da im objasnimo, govorom bez EU žargona, kako reforme mogu poboljšati njihov život«, kazao je Drobnič.

Bonus video: