Crna Gora i Srbija jedine u regionu novčano kažnjavaju poslanike zbog uvreda u parlamentu

Poslanik DF Jovan Vučurović je jedan od poslanika koji je najviše kažnjavan, nakon što su u poslovnik Skupštine unijete novčane sankcije
2270 pregleda 2 komentar(a)
Poslanici sve češće nasrću na kolege: Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Savo Prelević
Poslanici sve češće nasrću na kolege: Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.05.2019. 12:02h

Crna Gora i Srbija su jedine države u regionu u kojima novčano kažnjavaju poslanike zbog uvreda u parlamentu, dok se u ostalim balkanskim državama poslanicima oduzima riječ ili se izbacuju iz sale.

U opoziciji smatraju da se novčanim kaznama ugrožava pravo na slobodu govora, dok u vlasti ističu da se na taj način održava politička kultura.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović upozorava da su kazne pretjerane, podsjećajući da prema Ustavu poslanik ne može da odgovara za izgovorenu riječ u parlamentu.

“Ne postoje kazne koje mogu spriječiti poslanike DF-a da direktno i sa argumentima razobličavaju djelovanje Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih lidera. Tu dolazimo do pitanja poslovnika koji nema indeks zabranjenih riječi, već smo prepušteni samovolji predsjedavajućih. Možete zamisliti koliko je to normalna, zakonita, pa i časna situacija da tvoji politički protivnici odlučuju šta može neko da kaže, a šta ne. Očigledno je da postoji dogovor unutar vladajuće većine da sankcionišu poslanike DF”, kazao je on.

Vučurović je jedan od poslanika koji je najviše kažnjavan, nakon što su u poslovnik Skupštine unijete novčane sankcije.

Njemu je nedavno umanjena plata za 40 odsto, odnosno 556 eura, zbog optužbi na račun državnih funkcionera.

Plate su umanjivane i poslanicima DF-a Nebojši Medojeviću, Milanu Kneževiću, Branku Raduloviću, Marini Jočić i predsjedniku Radničke partije Janku Vučiniću.

Predsjednik Liberalne partije (LP) Andrija Popović je jedini poslanik vladajuće partije koji je novčano kažnjen zbog verbalnog sukoba sa kolegom.

Članom 110 Poslovnika Skupštine predviđeno je da se za izrečenu mjeru opomene poslanik i novčano kazni sa 10 odsto plate, dok se za dvije ili više opomena kažnjava sa dvadeset odsto.

Poslovnikom je predviđeno i da se poslanicima kojima predsjedavajući oduzme riječ bude kažnjen sa 40 odsto plate, dok oni koje udalje sa sjednice rizikuju polovinu plate.

Vučurović tvrdi da novčane kazne neće spriječiti poslanike da budu direktni.

“Važno je govoriti istinu, pa neka košta što košta. Sve što kažemo za ovaj režim je istina i to ih boli, pa u nedostatku hrabrosti i argumenata posežu za kaznama. Lično, poručio sam više puta, da ne štedim ni sebe pa neću ni režim. Uostalom, DPS ne štedi narod nego ga uništava tri decenije, pa zašto bih imao bilo kakvog obzira prema njima”, tvrdi Vučurović.

I poslovnik Narodne Skupštine Srbije previđa umanjenje plate za od 10 do 50 odsto, u zavisnosti od prekršaja koji poslanik napravi.

Najmanja kazna je za poslanika koji na sjednici dobije dvije opomene, dok bez polovine plate ostaju oni koje predsjednik parlamenta udalji iz sale.

U tom slučaju, kako se navodi, poslaniku je zabranjeno da prisustvuje sjednicama narednih 20 dana.

Udaljavanje iz skupštinske sale je najteža kazna i u hrvatskom Saboru, a poslanici mogu biti i opomenuti ili im predsjednik parlamaneta može oduzeti riječ.

Poslanici u Hrvatskoj rizikuju opomenu ukoliko prekidaju sjednicu, ne poštuju poslovnik ili vrijeđaju tuđa nacionalna i vjerska osjećanja.

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine poslanicima koje dva puta opomenu uskraćuje se pravo da govore do kraja sjednice, a za teže prestupe parlamentarci mogu biti udaljeni iz sale.

Predsjednik Administrativnog odbra Luiđ Ljubo Škrelja (DPS) smatra da kazne u crnogorskom parlamentu nijesu neprimjerene.

“Poslanici imaju moralnu i svaku drugu obavezu da se ponašaju u skladu sa Kodeksom ponašanja koji je Skupština usvojila. U suprotnom se primjenjuju nepopularne mjere. Ali logičnije je pitati poslanike da li smijemo da se ponašamo onako kako su građani imali prilike nekoliko puta da vide. Pretpostavljam da se zgražavaju takvih ispada njihovih predstavnika”, kazao je Škrelja, koji je u nekoliko navrata bio meta verbalnih napada posalnika DF-a.

U Makedoniji i Srbiji kazne za odsustvo sa sjednica

Iako poslanike kažnjavaju samo oduzimanjem riječi u slučaju kršenja poslovnika, u makedonskom i slovenačkom parlamentu predviđene su kazne za neopravdano odsustvo sa sjednica Skupštine i radnih tijela.

Tako u makedonskom Sobranju poslanik koji javno najavi bojkot prima samo trećinu mjesečne zarade, dok se po pet odsto plate odbija onima koji bez obavještenja odsustvuju sa sjednice najmanje tri puta zaredom.

U Srbiji poslaniku se za 25 odsto umanjuje plata poslaniku koji tokom mjeseca propusti četvrtinu sjednica, dok bez 50 odsto plate ostaju oni koji ne dolaze na polovinu sjednica. Poslanici u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori ne mogu biti kažnjeni zbog odstustva sa sjednica.

Najviše opomena zbog Đukanovića i Katnića

Sudeći prema izrečenim opomenama poslanici DF-a najčešće su kažnjavani zbog vrijeđanja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića.

Vučuroviću je nedavno umanjena plata jer kazao da su “porodica Đukanović i sa njima povezana lica iz svijeta organizovanog kriminala namjerili da otimaju po Crnoj Gori“, kao i da Đukanović i Katnić nijesu došli na skupštinku raspravu o aferi “Koverta” jer su “dvije kukavice, dok je VDT Ivica Stanković jedna figura koja ovdje sjedi bez veze“.

Zbog tvrdnji da braća Đukanović “pljačkaju privatnu imovinu” kažnjavan je i Medojević, dok je Branko Radulović opomenut jer je porodicu Đukanović nazvao mafijaškom hobotnicom.

Zbog optužbi na račun Katnića, plata je umanjivana i Kneževiću i Medojeviću, dok je Marina Jočić kažnjena jer je, citirajući djelove iz medijskih nastupa SDT-a, kazala da “to nisu zapisi iz duševne bolnice u Kotoru, već izjave specijalnog tužioca”.

Bonus video: