"Crna Gora nije na bilo koji način ugrozila smisao i karakter vizne liberalizacije"

Bezvizni režim između Crne Gore i zemalja Šengen zone u najvećoj mjeri funkcioniše u skladu sa očekivanjima i preuzetim obavezama
11 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2013. 18:19h

"Usvajanje mehanizma u Evropskom parlamentu, koji omogućava da se za građane trećih zemalja koji se nalaze na bezviznim režimom, a iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata, privremeno ponovo uvedu vize, ne znači automatsko ukidanje bezvižnog režima za treće zemlje, među kojima se nalazi i Crna Gora.

Sve zemlje se procjenjuju pojedinačno, a Crna Gora, posmatrano kroz dosadašnju primjenu bezviznog režima, nije zemlja koja je na bilo koji način ugrozila smisao i karakter vizne liberalizacije", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bezvizni režim između Crne Gore i zemalja Šengen zone, kako se navodi, u najvećoj mjeri funkcioniše u skladu sa očekivanjima i preuzetim obavezama.

"Crna Gora će u komunikaciji sa partnerima nastaviti sa svim neophodnim aktivnostima kako bi se do sada zabilježene neregularnosti svele na još manju mjeru.

TV Vijesti, Ana Popivoda

Po svim mjerilima Evropske unije, Crna Gora i dalje ispunjava kriterijume na osnovu kojih je i dobila bezvizni režim i teži potpunom usklađivanju sa pravnom tekovinom Evropske unije u ovoj oblasti. Kroz mjesečno izvještavanje, Vlada Crne Gore redovno informiše Evropsku komisiju o ispunjavanju obaveza iz procesa postvizne liberalizacije, u vezi čega, do sada, nije bilo negativnih komentara od strane Evropske komisije", navodi se u saopštenju.

Evropski parlament danas je većinom glasova usvojio predlog za uspostavljanje mehanizma koji omogućava da se privremeno uvedu vize zemljama iz kojih dolaze azilanti.

Za usvajanje mehanizma glasao je 631 poslanik, dok je 236 bilo protiv.

Poslanica Tanja Fajon je zatražila da se glasanje odloži, nazvavši predlog mehanizma “ilegalnim” jer ograničava prava parlamenta. Njen predlog je odbijen, a mehanizam je potom izglasan.

Galerija

Bonus video: