Crna Gora otvorila još četiri poglavlja

Delegaciju EU predovodio je državni sekretar za evropska pitanja Italije, Sandro Goci a crnogorsku ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, a otvaranju poglavlja prisustvovao je i komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han
6 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.12.2014. 21:06h

Crna Gora je danas otvorila još četiri poglavlja u pregovorima sa EU, 18 Statika, 28 - Zaštita potrošača, poglavlja 29 Carine, i 33 - Finansijske i budžetske provizije.

Delegaciju EU predovodio je državni sekretar za evropska pitanja Italije, Sandro Goci a crnogorsku ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, a otvaranju poglavlja prisustvovao je i komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

Na međuvladinoj sjednici konstatovano je da se poglavlje Finansijske i budžetske provizije može privremeno zatvoriti ukoliko se prihvati zahtjev Crne Gore za “prelaznom finansijskom pomoći”.

Savjet za opšta pitanja EU danas je usvojio zaključke o Crnoj Gori u kojima je poručeno da će za napredak u poglavljima 23 i 24 biti potrebna jaka politička volja.

„Otvaranje pregovora u još četiri poglavlja predstavlja nagradu za ostvareni napredak, ali i podsticaj za dalji rad i nastavak ispunjavanja obaveza sa naše evropske agende, koji će, u nastupajućem periodu, dati vidljive rezultate u ovim oblastima,“ rrekao je ministar Lukšić na konferenciji za novinare u sjedištu Savjeta EU nakon sastanka Međuvladine konferencije.

Otvaranje poglavlja jasan znak da nema zamora od proširenja

Otvaranje četiri nova poglavlja jasan je znak da nema zamora od proširenja i da je Evropska unija (EU) ozbiljno posvećena unaprjeđenju i podržavanju budućih reformi ocijenio je šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič. “Mi ćemo nastaviti da podržavamo Crnu Goru ukoliko je ona spremna da napravi neophodne korake naprijed. Nadam se da je crnogorski put prema EU upravo dobio snažan podsticaj”, kazao je Drobnič. Govoreći o pregovaračkim poglavlju 18 Statistika, kazao je da unaprijeđeni kapaciteti u tom smislu pomoći će boljem informisanju u procesu donošenja odluka, posebno, ali ne i jedino, kada se govori o ekonomskom razvoju.

„Poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdrastvena zaštita. Ovi standardi imaju za cilj da osiguraju da su potrošački proizvodi sigurni, da unutrašnje tržište EU radi za dobrobit potrošača i da je zdravlje građana EU zaštićeno i da se unaprjeđuje“, kazao je Drobnič.

Govoreći o poglavlju 29, Carniska unija kazao je da ono predstavlja srž Evropske unije i stvara neophodnu vezu između trgovinske politike EU i unutrašnjeg tržišta.

„Poglavlje 33 – Finasijske i budžetske odredbe se tiče davanja za i iz budžeta Evropske unije. Da bi dala svoj doprinos budžetu EU, ali isto tako i da bi primila sredstva iz budžeta, Crna Gora mora da izgradi odgovarajuće mehanizme”, zaključio je Drobnič.

Bonus video: