Crna Gora podržala rezoluciju: Ispitati zločine u Šri Lanki

Nacrt rezolucije predali su predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, a pored Crne Gore rezoluciju su podržali Velika Britanija, Makedonija i Mauricijus
5 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2014. 18:37h

Crna Gora je podržala nacrt rezolucije kojom se od Ujedinjenih nacija traži da se ispitaju navodni ratni zločini na Šri Lanki tokom građanskog rata koji je vrhunac dostigao 2009, kada su vojne snage te zemlje porazile Tamilske tigrove, saznaju “Vijesti”

Nacrt rezolucije predali su predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, a pored Crne Gore rezoluciju su podržali Velika Britanija, Makedonija i Mauricijus.

Rezolucijom se od visoke komesarke UN za ljudska prava, Navi Pilaj, traži da preporuči spoljnu istragu ratnih zločina iz 2009. godine, kada je, prema tvrdnjama međunarodnih grupa koje prate kršenje ljudskih prava, i UN eksperata, stradalo oko 40 hiljada ljudi, uglavnom tamilskih civila.

Predstavnik Šri Lanke u UN Ravinata Arjasinha poručio je da predložena rezolucija krši mnoge ustavne odredbe države Šri Lanke, te da zadire u unutrašnja pitanja i narušava suverenitet i teritorijalni integritet te zemlje.

Arjasinha je poručio da potpisnice nacrta rezolucije - SAD, Velika Britanija, Crna Gora, Makedonija i Mauricijus moraju da se prisjete da se Šri Lanka oslobodila kolonijalizma. Kazao je i da taj dokument, koji je podržala crnogorska Vlada, ima štetan uticaj na sve zemlje u razvoju koje su dio Savjeta Ujedinjenih nacija.

Bonus video: