Crnogorska kuća i ambasada u Beogradu za bolja vremena

Shodno novim mjerama štednje, dnevnice za putovanja u inostranstvo biće smanjene za 20 odsto.
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 08:35h

Skupština Crne Gore trebalo bi da na osnovu rebalansa budžeta bude uskraćena za 335.000 eura ako se izuzme dio koji se odnosi na plate poslanika koji nijesu bili raspoloženi da komentarišu predlog Vlade da sebi smanje plate za sedam odsto, navodeći da još nijesu upoznati sa predlogom rebalansa budžeta.

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju i budžet Dragoljub Šćekić pozdravio je predlog Vlade da se smanje primanja ministara, ali je kritikovao odluku o novim nametima građanima koji su “ionako u teškoj situaciji”.

"Nedopustivo je da građani plaćaju cijenu pogubne ekonomske politike Vlade, kroz plaćanje dodanih nemeta za kartice i mobilne telefone", rekao je Šćekić

"Na prvom mjestu trebalo bi smanjiti zarade ministara i poslanika, zatim ostalih funkcionera Vlade, čelnicima uprava i agencija, direktorima javnih preduzeća. Zatim i kompletnoj državnoj administraciji jer su većina potpuno nezainteresovana za svoj posao", predlaže Šćekić i podsjeća da je u Crnoj Gori trenutno oko 3.000 javnih funkcionera te da bi se pravi efekat ušteda postigao kad bi se svima njima odmah smanjile plate i ostala primanja.

"Na drugoj strani, smatram da je nedopustivo da građani plaćaju cijenu pogubne ekonomske politike Vlade, kroz plaćanje dodanih nemeta za kartice i mobilne telefone. Njih je loša privatiziciona politika već ostavila bez posla, a sad moraju dodatno i da plaćanju zbog toga", kazao je Šćekić.

I diplomatija dijeli sudbinu budžetskih korisnika

Generalni sekretar Skupštine Damir Davidović kazao je “Vijestima” da je Skupština predložila Vladi smanjenje svojih troškova za 335.000 eura, kroz smanjenje sredstava za službena putovanja, zarade, iznajmljivanje prostara, reprezentacije.

Prema zakonu, samo Skupština može donijeti odluku o smanjenju sopstvenog budžeta i ne mora uvažiti preporuku Vlade.

"To je 5,3 odsto budžeta Skupštine za 2012. godinu. To je srazmjerno učešću Skupštine u ukupnom budžetu Crne Gore smanjenje za 3,5 puta", kazao je Davidović.

Rekonstrukcija zgrade Saveza sindikata u Beogradu za potrebe ambasade Crne Gore u Srbiji neće biti realizovana

Prema informacijema “Vijesti”, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integrcaija(MVPEI) već je donijelo odluku o smanjenju ukupnih sredstava za zarade, naknade zarada i troškova zaposlenih u diplomatsko-konzularnom predstavništvu za sedam odsto. Takođe, shodno novim mjerama štednje, dnevnice za putovanja u inostranstvo biće smanjene za 20 odsto.

Takođe, sredstva planirana za izdvajanja za Crnogorsku kuću u Njujorku biće smanjena za 800.000 eura, odnosno sa 1,2 miliona eura, dok rekonstrukcija zgrade Saveza sindikata u Beogradu za potrebe ambasade Crne Gore u Srbiji neće biti realizovana, već će predviđena sredstva za tu namjenu biti upotrijebljena za druge projekte.

Premijer Igor Lukšić najavio je krajem prošle godine da će Vlada pomoći otvaranje Crnogorske kuće u Njujorku sa dva miliona, od ukupno potrebnih šest miliona.

Veća regularna nego nacionalna penzija

Vlada je saopštila da će, u okviru mjera štednje, predložiti i da se oporezuju tazakozvane nacionalne penzije stopom od 50 odsto. Te penzije iznose od oko 800 do 1.800 eura, a na koje ima pravo oko 120 bivših ministara i poslanika koji su tu funkciju obavljali u najmanje dva nepuna mandata.

Jedna od rijetkih koja je željela da komentariše ovu najavu je bivši poslanik DPS-a Ljubica-Beba Džaković koja je kazala da joj niko ne može uzeti pola nacionalne penzije, jer bi to onda bilo manje od njene regularne penzije.

Sličan komentar dao je i bivši ministar Vojin Đukanović: ”To je posao Vlade (da predlaže mjere štednje). Ja imam pravo na svoju regularnu peziju”.

Kratkih rukava u ovom slučaju ostali bi korisnici nacionalne penzije koji nijesu stekli uslove, prije svega strarosnu granicu, za regularnu penziju. Neki od korisnika nacionalne penzije nijesu željeli da komentarišu najavu Vlade, navodeći da će to uraditi kada budu imali informaciju na koji način izvršna vlast planira da to uradi – da li izmjenama Zakona o zaradama i drugim primanjima državnih funkcionera ili na neki drugi način.

Galerija

Bonus video: