Crnogorska traži smjenu predsjednika SO Budva

"Manipulišući propisima koje je donijela prethodna vlast, odgađa se održavanje sjednice na kojoj će svi građani Budve biti upoznati sa učinkom jednogodišnjeg rada predsjednika SO. Istrajaćemo u proceduri, imamo većinu koja želi da se takva sjednica održi, a i po zakonu je možemo sazvati sami ukoliko se bude nastavilo sa odlaganjima", kazala je Ivanović
248 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorska Budva, Foto: Vuk Lajović
Crnogorska Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 13.11.2017. 13:04h

Budvanski odbor opozicione Crnogorske insistiraće na hitnom zakazivanju sjednice Skupštine opštine, na kojoj bi se raspravljalo o razrješenju aktulenog šefa parlamenta Đorđija Vujovića.

Nezadovoljni obrazloženjem koje su dobili na kolegijumu svih skupštinskih partija održanom kod Vujovića, da svoj zahtjev moraju dopuniti, oni su pozvali predsjednika SO da ne uvodi ponovo podjele, kao što je to činio DPS, kako bi se prikrio nerad i nezakoniti rad.

Budvanski odbor Crnogorske podnio je inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine opštine Đorđija Vujovića, sakupivši neophodnih 13 potpisa odbornika da se takva odluka nađe pred odbornicima lokalnog parlamenta. Inicijativu tri odbornika Crnogorske podržalo je deset odbornika DPS, što je bilo dovoljno da se sakupi, trećina odborničkih potpisa za pokretanje incijative.

Crnogorska je pokrenula inicijativu jer je Vujović, sve odbornike koji nijesu obezbijedili kvorum, na jednoj od minulih sjednica nazvao kupljenim, a i zbog, kako su kazali, nestatutarnog vođenja sjednica. Zamjereno mu što je na Vidovodan u ime Opštine Budva položio vijenac na kosturnici strijeljanim pripadnicima Ravnogorskog pokreta u manastiru Podlastva u Lastvi Grbaljskoj.

Šefica odborničkog kluba Crnogorske Anđela Ivanović kazala je da će ta partija istrajati u proceduri da se zakaže sjednica na kojoj bi se raspravljalo o razrješenju predsjednika Skupštine opštine Đorđija Vujovića.

"Manipulišući propisima koje je donijela prethodna vlast, odgađa se održavanje sjednice na kojoj će svi građani Budve biti upoznati sa učinkom jednogodišnjeg rada predsjednika SO. Istrajaćemo u proceduri, imamo većinu koja želi da se takva sjednica održi, a i po zakonu je možemo sazvati sami ukoliko se bude nastavilo sa odlaganjima", kazala je Ivanović na konferenciji za novinare.

Podsjetivši na izjavu Vujovića da su odbornici koji nijesu došli na sjednicu zbog čega nije bilo kvoruma, kupljeni, odbornik Crnogorske Pero Duletić je kazao da predsjednik SO zbog takve izjave nema više njihovu podršku i ne može više da zauzima tu funkciju.

"Podsjećam da je tih istih dana predsjednik odborničkog kluba Demokrata Mijomir Pejović pozvao tužilaštvo da provjeri da li u djelovanja odbornika ima elemenata krivinog djela. Pozivamo tužilaštvo da provjeri djelovanje naša tri odbornika i vidi da li smo mi zaista korumpirani i kupljeni. Smatramo da su naša tri odbornika svojim djelovanjem dali primjer svim ostalima i smatramo da takav odnos nije primjeren", kazao je Duletić.

Predsjednik Crnogorske Dragan Purko Ivančević naglasio je da ih aktuelna vlast u Budvi svakog dana sve više podsjeća na prethodnu vlast koja je za svoj nered i neizvršenje zadataka uvodila podjele među građane na bjelaše, zelenaše, četnike, partizane, titovce i ibeovce.

"To je bio odličan model da se skrene pažnja sa nerada onih koji su zaduženi da vode ovaj grad i da naprave neki boljitak. Kao rezultata toga rada imamo ponovo uvođenje tih podjela na vještački način. Naš zahtjev o sazivanju posebne sjednice, koji je vrlo legitiman, da predsjednik SO podnese ostavku i da mu na ovaj način uskraćujemo povjerenje, je rezultirao time da on želi da uvede u priču one koji su sa pravom sahranjeni i počivaju i kojima želimo vječni mir. Dakle svim žrtvama u svim ratovima, pa i u Drugom svjetskom ratu želimo vječni mir i neće nas uvesti u tu priču da mi dijelimo ljude po grobovima. U svakom slučaju tražićemo od onoga koji ima našu podršku i koji predstavlja nas da se ponaša zakonito poštujući tekovine antifašizma i ono što su civilizacijske vrijednosti. Vujović, kao predsjednik SO nema našu podršku, neće nas uvesti u priču bilo kakvih podjela, koje su dijelile naš narod u prošlosti. Ali, ćemo svakako ukazati na njegovo loše i nestatutarno vođenje parlamenta, za uvrede koje je nanio našem odborničkom klubu i ostalimm kolegama iz opozcije. Moraće da snosi odgovorst, na način, što ćemo mu omogućiti ovim našim prijedlogom da dokaže svoj legitimitet", kazao je Ivančević.

Ivančević je kazao da je Vujović najavio da će prilikom ove tačke dnevnog reda, gdje će govoriti kako je vršio vlast, dovesti familije sahranjenih i poginulih ljudi u Drugog svjetskom ratu kako bi otvorio široki populizam i kako bi stvorio nove podjele u Budvi.

Bonus video: