Crnogorski kontingent u Avganistanu povećan za 5 vojnika - Vijesti.me
ANGAŽOVANO 45

Crnogorski kontingent u Avganistanu povećan za 5 vojnika

Crnogorski parlament usvojio je danas novu Odluku o učešću pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u misiji ISAF

Crnogorski parlament usvojio je danas novu Odluku o učešću pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u misiji ISAF, kojom je crnogorski kontingent povećan za pet vojnika, čime će ukupan broj pripadnika VCG u Avganistanu biti 45.

Prema ranijoj odluci Skupštine Crne Gore, u misiji ISAF u Avganistanu moglo je učestvovati najviše 40 pripadnika VCG. Oni su već angažovani na obezbjeđenju baze u Mazar-e-Sharifu.

Odluku o povećenju crnogorskog kontingenta u Avganistanu podržali su poslanici vladajuće koalicije i albanskih nacionalnih partija, dok su predstavnici Socijalističke narodna partije, Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene bili protiv.

Ministar odbrane Boro Vučinić kazao je da je povećanje pripadnika VCG u misiji ISAF predloženo zbog uključenja u Vojno-policijsku školu u Kabulu.

Povećanje pripadnika VCG u misiji ISAF predloženo zbog uključenja u Vojno-policijsku školu u Kabulu


On je naveo da je planirano da četiri pripadnika VCG u toj školi, kao instruktori u okviru Američko-Jadranske inicijative (A-5), pomognu tranziciji misije ISAF na avganistanske snage bezbjednosti.

Članice A-5 su Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovima, Hrvatska i Makedonija, kao i oružane snage Sjedinjenih Američkih Država.

U misiji trenutno 36 pripadnika VCG

Vučinić je kazao da u misiji ISAF trenutno učestvuje 36 pripadnika VCG, a angažovanjem u obuci avganistanskih vojno-policijskih snaga u školi u Kabulu, njihov broj bi bio povećan na 40, što predstavlja maksimalno brojno stanje odobreno ranijom odlukom Skupštine Crne Gore.

“S obzirom da je praksa da se obezbijede određene snage u rezervi, prihvatanjem aktivnosti u Kabulu potrebno je da se odobri upućivanje do 45 pripadnika VCG i mirovnu misiji UN ISAF u Avganistanu”, naveo je ministar odbrane.

U misiji ISAF se trenutno nalazi Treći kontingent VCG


On je podsjetio da se trenutno u misiji ISAF nalazi Treći kontingent VCG, a krajem avgusta ili početkom septembra zamijeniće ga Četvrti.

Rotacije kontingenata vrše se na šest mjeseci.