Crnogorski pokret podnio krivičnu prijavu protiv Opštine Budva

Crnogorski pokret je predložio Tužilaštvu da pokrene postupak protiv opštine Budva zbog podsticanja međunacionalne netrpeljivosti i mržnje, provokacije upućene pripadnicima crnogorske nacije i obnavljanja spomen-obilježja koje slavi okupaciju, okupacionu vojsku i kralja Petra
97 pregleda 11 komentar(a)
Crnogorski pokret, Foto: Crnogorski pokret
Crnogorski pokret, Foto: Crnogorski pokret
Ažurirano: 31.08.2018. 09:48h

Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu protiv opštine Budva zbog namjere da obnovi spomen-obilježje srpskom kralju Petru Karađorđeviću i, kako su kazali, srpskoj okupacionoj vojsci.

To je, kako su saopštili iz Crnogorskog pokreta, zabranjeno Zakonom o spomen-obilježjima, u vezi sa krivičnim djelom izazivanja nacionalne mržnje iz Krivičnog zakonika (KZ) Crne Gore.

Oni su naveli da je opštinska vlast Budve raspisala konkurs za sanaciju spomen-obilježja srpskom i jugoslovenskome kralju Petru Karađorđeviću, koji se nalazi kod fontane, van gradskih bedema.

"Sanacioni radovi obuhvataju čišćenje i konzervaciju spomen-obilježja, uređenje okolnog prostora i postavljanje informativne table. Vrijednost radova je pet hiljada eura", kaže se u saopštenju.

Opštinska budvanska vlast je, kako su rekli iz Crnogorskog pokreta, očistila i sanirala spomen-obilježje ulasku srpskih okupacionih trupa u Budvu 1918. godine, koje se nalazi iznad Veljih vrata Staroga grada, koja je postavljena 1931. godine.

"Na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu, na Mitrovdan, 8. novembra 1918. godine. Postavlja opština Budva", navodi se na spomen obilježju.

Iz Crnogorskog pokreta su podsjetili da je Zakonom o spomen-obilježjima zabranjeno podizati spomen-obilježje za događaj koji označava gubitak slobode ili nezavisnosti Crne Gore, osobi koja je u istoriji Crne Gore imala negativnu ulogu.

"Cijela dinastija Karađorđevića, uključujući i kralja Petra i srpska vojska su simboli propasti i uništenja Crne Gore i na njih se odnosi ova dva stava Zakona", navodi se u saopštenju.

Iz Crnogorskog pokreta su rekli da je ta dinastija, silom srpske vojske i njenoga oružja, 1918. godine uklonila crnogorsku dinastiju Petrović-Njegoš sa državnoga trona, ukinula crnogorsku državu, Crnogorsku crkvu i uzrokovala propast zemlje.

Posljedice su, kako su kazali, zastrašujuće i izazivaju kontroverze, sporove i sukobe do danas, destabilizuju političke prilike jer sprečavaju državu da bude uređena u političkom, ekonomskom i privrednom pogledu.

Kako je saopšteno, najteže posljedice bile su građanski rat, koji je trajao od 1919. do 1928. godine, sa velikim žrtvama i mnogo popaljenih domova, opšte zaostajanje države u obrazovnom, kulturnom i privrednom smislu, bespoštedna pljačka svih crnogorskih resursa i jezička, kulturna i politička asimilacija stanovništva.

"Veličanje okupacije, okupacione vojske i osoba koje ih oličavaju, u ovom slučaju srpske vojske i kralja Petra Karađorđevića, nije samo uvreda za Crnogorce kao slobodarski narod, nego indirektni javni poziv na nasilje i mržnju prema njima, što je KZ-om Crne Gore definisano kao krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti", kaže se u saopštenju.

Crnogorski pokret je predložio Tužilaštvu da pokrene postupak protiv opštine Budva zbog podsticanja međunacionalne netrpeljivosti i mržnje, provokacije upućene pripadnicima crnogorske nacije i obnavljanja spomen-obilježja koje slavi okupaciju, okupacionu vojsku i kralja Petra.

"Predlažemo i da pokrene postupak za uklanjanje spomen-ploče iznad ulaznih vrata od Grada i spomen-obilježja kralju Petru Karađorđeviću , a opštini Budva odredi kaznu koja odgovara težini djela", navodi se u saopštenju.

Iz Crnogorskog pokreta su podsjetili da je protiv opštine Budva već iniciran krivični postupak zbog slavljenja Podgoričke skupštine i datuma njenog održavanja, koji je u vezi sa propašću Crne Gore.

"Crnogorski pokret zahtjeva od partija koje čine koalicionu vlast u Budvi, a sebe smatraju procrnogorskim i idependističkim, da onemoguće ovakvo suberzivno i neprijateljsko ponašanje prema Crnoj Gori i Crnogorcima lokalne vlasti u Budvi, inače ćemo ih smatrati dijelom antidržavnih i anticrnogorskih snaga u Crnoj Gori", naveli su iz Crnogorskog pokreta.

Kako je saopšteno, Crnogorski pokret takođe traži od nadležnih organa da se pokrene postupak vraćanja imena Petrovcu, koje je prije 2. februara 1919. godine imalo lijepo ime Kastel Lastva.

"O stvarnom raspoloženju građana Kastel Lastve da njihov grad ponese ime okupatora Crne Gore, Petra Karađorđevića, najbolje govori što su u tadašnjem Petrovcu ubijedljivu pobjedu na izborima 1920. godine odnijeli komunisti, tako da je Petrovac bio prva komunistička opština na jadranskoj, jugoslovenskoj obali", kaže se u saopštenju.

Iz Crnogorskog pokreta su kazali da je kralj Petar zabranio federalistima da učestvuju na izborima, a da su srpski rojalisti ubijedljivo poraženi.

"Toliko o volji građana Kastel Lastve da se promjeni ime u ime koje, na žalost, nosi do današnjih dana. Svim gradovima u Crnoj Gori su vraćena njihova stara imena osim Petrovcu. Pitamo se zašto je to tako, ako znamo da se radi o čovjeku koji zaslužuje prije svih ostalih da mu se ime zauvjek izbriše iz bilo kojeg toponima u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: