Crnoj Gori treba jedan poput Preletačevića

Međutim, političari neće morati da strepe od “buksovaca”. Na pitanje o mogućnosti da učestvuju na predsjedničkim izborima 2018. godine ili na izborima na Cetinju ove godine, Gajo poručuje da ona ne postoji
101 pregleda 58 komentar(a)
Beli Preletačević, Foto: Reuters
Beli Preletačević, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2017. 13:40h

Na crnogorskoj političkoj sceni, na kojoj se decenijama ne mijenjaju ni političari na vlasti ni u opoziciji, prijeko je potreban jedan poput Ljubiše Preletačevića Belog, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Preletačević, pravim imenom Luka Maksimović, ušao je u politiku s namjerom da samo ismije političku elitu u Srbiji, ali je uspio da postane najjača opoziciona snaga u Mladenovcu i ozbiljan protivkandidat Aleksandru Vučiću u trci za predsjednika Srbije.

Crnogorska politička scena bi sigurno izgledala drugačije da su članovi The books of knjige 2009. godine zaista učestvovali na parlamentarnim izborima.

Oni su za samo tri dana osigurali podršku više od 7.000 osoba, 3.000 više nego što je bilo potrebno za učešće na parlamentarnim izborima.

“Da smo htjeli, sigurno bismo ušli (u Skuštinu),” kazao je “Vijestima” Veselin Gajović Gajo.

Crnu Goru ove godine očekuju izbori u još četiri opštine, a sljedeće u 14, ali i predsjednički izbori.

Međutim, političari neće morati da strepe od “buksovaca”.

Na pitanje o mogućnosti da učestvuju na predsjedničkim izborima 2018. godine ili na izborima na Cetinju ove godine, Gajo poručuje da ona ne postoji.

“Mi smo već stari ljudi. To neka mladi krenu u akcije da skidaju ove koji su na vlast i ove koji su u opoziciju. Dabogda, odjednom ih skinuli. To bi najbolje bilo da se može iscuga - i ovi i ovi,” smatra on.

U nevladinom sektoru smatraju da bi jedan takav kandidat u Crnoj Gori mogao dobro doći iz više razloga.

Prema riječima Sanje Rašović iz Građanske alijanse, mogao bi da računa na brzu popularnost jer političke partije koje trenutno funkcionišu u Crnoj Gori nemaju altrenativnu ponudu dok su im, ističe ona, predizborne kampanje najčešće sterilne i neubjedljive.

“Kandidat poput ovoga bi mogao da osvijesti ove naše dvodecenijske političare i da ih natjera da ozbiljno promisle o politikama koje propagiraju i vode. Kada imate situaciju gdje se većini aktuelnih političkih partija sve manje vjeruje, onda je očekivano da neko ko je nov, zabavan i svojevrsna parodija na stanje koje traje preko dvadeset godina, lako zadobije povjerenje. Čak bi mogao i da probudi apstinente i dobije priličnu podršku,” kazala je za "Vijesti” Rašović.

Premda se slaže da je Crnoj Gori potreban neko sličan, Gajo je siguran da on ne bi dobro prošao.

“Skočili bi i na njega ka na ovoga Belog sa svih strana. Skočili bi i opozicija i vlast, svi bi skočili na njega ako bi vidjeli da im uzima dio kolača. Rekli bi 'to je ok', dok ne bi viđeli kakave ima rejtinge. A ako bi imao kakav rejting da valja, onda bi počele da mu se konstruišu priče sa svake strane,” smatra on.

Preletačević se našao na meti kritika pojedinih kandidata nakon što je jedno istraživanje javnog mnjenja pokazalo da je kadidat od kojeg bi Aleksandar Vučić trebalo i najviše da strahuje na predsjedničkim izborima 2. aprila.

Prema tom istraživanju, on je iza sebe ostavio iskusne političare poput Vuka Jeremića, Vojislava Šešelja, Sašu Jankovića...

Rašović, međutim, sumnja da bi učešće na izborima ovakvog jednog kandidata promijenilo situaciju u Crnoj Gori.

“Teško da bi u kranjem mogao da doprinese nekim suštinskim promjenama i sazrijevanju. Kada pogledamo trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori i napravimo komparaciju sa onom u Srbiji, mogli bi zaključiti da kod nas ima onih koji su veći preletačevići od Belog, tako da mi, dijelom, već živimo taj fenomen,” zaključila je ona.

Belijevim protivnicima nije do smijeha

Ljubiša Preletačević Beli uglavnom dobija podršku onih koji su gnjevni zbog endemske korupcije i niskog životnog standarada u Srbiji, piše u članku britanske agencije Rojters.

“Na svakim izborima ima ljudi koji vjeruju da nema poente glasati. Za tu vrstu ljudi, neko ko ismijava opcije dostupne prosječnom biraču je sam idealna opcija,” kazao je politički analitičar Vojislav Žanetić.

Sve je počelo kao šala, način da se ismije diskreditovana politička klasa na prošlogodišnjim izborima u Mladenovcu.

Student komunikacija, 25-godišnji Luka Maksimović, obukao je bijelo odijelo, stavio ogroman zlatni sat i kitnjast prsten, sjeo na konja i ulicama Mladenovca obećavao posao i novac svakome ko mu da glas.

Preuzeo je pojavu najgore vrste političara - ljigavog prevaranta kome je nadenuo ime Ljubiša Preletačević Beli, piše Rojters.

Kako se ova priča širila putem Jutjba i Fejsbuka, njegova stranka dobila je na tim izborima 20 odsto glasova.

"Samo smo se glupirali", kazao je Maksimović. Međutim, političkom establišmentu u Srbiji više nije do smijeha, konstatuje agencija.

Buksovci 2009: Cilj je da se mi našklapamo para i prevarimo svoje birače

Član TBOK Aleksandar Radunović Popaj u razgovoru za “Vijesti” 2009. kazao je da na parlamentarne izbore te godine izlaze samo ako ih podrži 100.000 građana.

“Jer želimo da budemo vlast, a ne opozicija”, pojasnio je Popaj.

Oni su odustali jer, kako je kazao drugi član TBOK-a, u tom trenutku nije bilo moguće ispuniti njihova očekivanja.

“Naš primarni cilj je da se mi našklapamo para, članstvo u 10-15 upravnih odbora, nešto keša, oko pola miliona eura. Mislimo da sada nema toliko para u Crnoj Gori, jer mi bismo baš da se razgalimo, da imamo bazene, vile, pa ćemo čekati još malo da se Crna Gora obogati i možda se kandidovati na sljedećim izborima. I da, naravno, ukoliko budemo mogli da prevarimo ljude koji su nam dali povjerenje, to ćemo svakako učiniti,” kazao je Goran Vujović za Dojče vele. Na pitanje ko bi za njih glasao, Vujović je kazao da bi to uradio "svako normalan" jer bi tačno znali kome su i zašto dali glas.

Bonus video: