Crveni taster za tajkune ljulja fotelju Krivokapića

Vuksanović je rekla da će SDP učiniti sve da izbori budu demokratski i slobodni. “Takvi da poslije njih, recimo, u vašim Pljevljima sudski organi ove države neće ponovo pravosnažno osuđivati vaše partijske DPS aktiviste za kupovinu glasova”, rekla je
34 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2015. 05:30h

Da li će DPS inicirati razrješenje predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića zavisiće najviše od toga kako će SDP glasati kada Vlada na jesen ponovo dostavi parlamentu predloge odluka za zakup ostrva Mamula i izmjene odluke za Kraljičinu plažu.

Visoki zvaničnik DPS-a rekao je da “sve zavisi od Krivokapića, jer oni više nijesu spremni da tolerišu njegove poteze”.

Sa procedurom za smjenu, tvrde, neće žuriti jer to “nikome ne odgovara do Nove godine”, odnosno odluke o prijemu Crne Gore u članstvo NATO.

Inicijativu za razrješenje predsjednika Skupštine, kako propisuje Poslovnik, može da podnese 10 poslanika. Za njegovu smjenu treba da glasa 41, odnosno apsolutna većina ukupnog broja poslanika.

DPS-u je za to neophodna podrška dijela opozicije, jer ni savez sa manjinskim partijama nije dovoljan za razrješenje Krivokapića.

Poslovnikom je inače propisano da bi u tom slučaju parlamentom rukovodio potpredsjednik iz kluba poslanika koji ima veći broj poslanika. A to je u ovom slučaju Milutin Simović, koji je inače prije dva dana rekao da je Krivokapić na toj poziciji više od decenije zahvaljujući podršci DPS-a.

Simović je takođe poručio da će SDP odgovarati za izdaju državnih interesa, tako što će na izborima “otići u prošlost”.

Tri poslanika SDP-a (Borislav Banović, Rifat Rastoder, Izet Bralić) su pomogla da se usvoje izmjene ugovora za ustupke zakupcu Svetog Stefana.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović najavila je juče da oni neće mijenjati stav oko vladinih predloga.

Reagujući na Simovićeve otvorene kritike na račun SDP-a i njenog lidera, Vuksanović je ocijenila da oni neće dozvoliti da se država “pretvara u tajkunsku koloniju”.

Polemišući sa optužbom o izdaji državnih interesa, ona je u reagovanju navela da je Simović “ispao tragikomičan u pokušaju da SDP označi državnim neprijateljem i izdajnikom”.

“SDP-u tu prave društvo ambasade EU i SAD. Pod istom paljbom smo Pink - Informerovog medijskog pula kome služi nekad državna televizija i dvije novine tajkuna koji je posudio ime za takozvane “razvojne projekte”. DPS hoće u NATO a vodi medijski rat protiv saveznika iz NATO-a. Mora da je neka velika panika”, saopštila je poslanica.

Vuksanović je poručila da se “patriotizam (DPS-a)ogleda u tome što se krio iza četiri države, od kojih je tri uspio da uništi nakon što ih je prethodno finansijski iscijedio”. “Tako ste od izdajnika branili Titovu Jugoslaviju, Slobovu Jugoslaviju sa vašeg prevarnog referenduma 1992. i Srbiju i Crnu Goru. Svaku za koju ste bili na kraju ste izdali. Nećemo vas pustiti da isto uradite sa nezavisnom Crnom Gorom. Da nestane nakon što je rasprodate. To dobro znate i u tome je vaša današnja muka. Pružili smo vam ruku 1998. godine i spasili vas da ne završite na otpadu istorije, tamo gdje je završila politika kojoj ste služili, a kojoj se sudi u Hagu. Nijesmo to uradili zbog vas, već zbog Crne Gore”, navela je ona.

Vuksanović je zapitala da li je razvoj države, kojim se DPS i Simović hvale, kada su zbog “nepravednih sankcija” ostavili građane sa platom od dvije marke. “Da li je to “Deripaska razvoj“ kojim ste usrećili radnike KAP-a i Boksita “strateškim investitorom” koji je stotine miliona eura iznio iz Crne Gore, hiljade ljudi ostavio na ulici, a industriju uništio? Je li to onaj razvoj s kojim ste htjeli da vaš strateški privatizator opustoši i Termoelektranu kao što je urnisao KAP i Boksite? Negdje smo vas zaustavili, gdje smo imali snage, negdje ste bili jači sa tajkunima”, navela je ona.

Vuksanović pita da li misle na “današnji razvoj rasprodaje svega u Crnoj Gori, gradnje zabranjenih gradova i apartmana na prodaju, na biseru Mediterana, za ogromne ekstra profite onima koji zauzvrat sprovode agresivnu propagandu vaše partije etiketirajući sve druge, baš kao i vi, izdajnicima?”

Draginja Vuksanović je poručila da “razumije” Simovića i DPS, jer im je samo vlast sveta”.

“Možda pričate o razvoju koji ste nam kao ministar podarili u poljoprivredi. Znajući koliko ste značajan i širok trag ostavili u toj oblasti, neko maliciozan bi mogao primijetiti da Katunskom nahijom pasu virtuelne koze, a Bjelasicom i Komovima hiljade, takođe virtuelnih, grla sitne i krupnije stoke, izdržavajući nerazvijeni sjever,” poručila je poslanica.

Izbori će biti demokratski, pa aktivisti DPS neće morati na sud

Komentarišući Simovićeve tvrdnje da SDP ima podršku smao tri odsto birača, Vuksanović mu je poručila da se “ne razmeće procentima”.

“Varljiva je to kategorija, dovoljno je samo da se okrenete oko sebe, ne morate daleko. Znate vi dobro jačinu, snagu, politički i međunarodni kredibilitet SDP. Znate - zato vas hvata panična nervoza”, rekla je ona, podsjećajući da je Krivokapić izabran za predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a.

“To je najveća međunarodna funkcija koju je ova zemlja ikada imala. I to tamo gdje DPS ne broji glasove, ali i tamo gdje oni broje naše glasove na izborima. Nikada DPS nije sam izašao na izbore od 1996 - da vidimo basta li vam sada ili ćete se sakriti u buketu vaših satelita pričajući o evroatlantskim integracijama, a krčmiti narodnu imovinu”, navodi Vuksanović.

Poslanica je zaključila da će njena partija učiniti sve da izbori budu demokratski i slobodni. “Takvi da poslije njih, recimo, u vašim Pljevljima sudski organi ove države neće ponovo pravosnažno osuđivati vaše partijske DPS aktiviste za kupovinu glasova”, rekla je Draginja Vuksanović.

Bonus video: