Crveno svjetlo iz Delegacije EU za Radonjića: Češljajte dublje imovinu funkcionera

“EK je primijetila izazove u vezi sa nezavisnošću i postavljanjem prioriteta ASK-a”, navode iz Delegacije
3950 pregleda 6 komentar(a)
“Sistem imovinskih kartona može doprinijeti povećanju povjerenja u javni sektor i njegov integritet”: Orav i Radonjić sa saradnicima, Foto: Delegacija EU/Twitter
“Sistem imovinskih kartona može doprinijeti povećanju povjerenja u javni sektor i njegov integritet”: Orav i Radonjić sa saradnicima, Foto: Delegacija EU/Twitter
Ažurirano: 17.04.2019. 16:34h

Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori ocijenila je da Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) treba da, na osnovu slučajnih uzoraka, vrši dublje provjere imovinskih kartona javnih funkcionera, kao i da su oni od velikog značaja za sprečavanje korupcije.

Time je indirektno dato crveno svjetlo namjeri direktora ASK-a Sretena Radonjića koji je na posljednjoj sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju saopštio da dio podataka iz imovinskih kartona javnih funkcionera ne bi trebalo da bude dostupan javnosti, već da podatke po potrebi i na zahtjev dobijaju parlament, tužilaštva...On je to objasnio činjenicom da su se mediji previše bavili analizom i pisanjem o imovini funkcionera.

Antikoruptivni zakoni, među kojima je ključni ovaj o sprečavanju korupcije, idu na ekspertizu EK.

“Vijestima” je iz Delegacije EU saopšteno da dubinske provjere imovinskih kartona treba da uključe i traganje za nedozvoljenim bogaćenjem, promjeni imovine i identifikovanje njenog porijekla, o čemu je, kako su saopštili, bilo riječi i u nedavnim izvještajima Evropske komisije.

Predlog direktora ASK-a je i za civilni sektor neprihvatljiv, jer vjeruju da iza toga stoji namjera da se sakriju nezakoniti prihodi. Međutim, premijer Duško Marković indirektno je podržao Radonjićevu ideju, tvrdeći da mediji često zloupotrebljavaju lične podatke, ali da njemu lično nije sporno što je njegova imovina dostupna javnosti.

Iz Delegacije EU su saopštili da su imovinski kartoni od velikog značaja kao sredstvo za sprečavanje korupcije i otkrivanje nezakonitog bogaćenja i sukoba interesa.

Sistem imovinskih kartona, navode, može doprinijeti povećanju povjerenja u javni sektor i njegov integritet.

Iz Delegacije EU navode da EK kontinuirano prati rad ASK, zadužene za provjeru imovinskih kartona i pokretanje odgovarajućih postupaka, kao dio tekućih pregovora o pristupanju EU u okviru Poglavlja 23.

Pojašnjavaju da je u svojim nedavnim izvještajima EK primijetila izazove vezane za nezavisnost i postavljanje prioriteta Agencije za sprečavanje korupcije i da Agencija još uvijek treba da vrši dublje provjere imovinskih kartona na osnovu slučajnih uzoraka javnih funkcionera, uključujući traganje za nedozvoljenim bogaćenjem, promjeni imovine i identifikovanje njenog porijekla.

Direktor ASK-a je na Odboru predložio da “izvještaj o prihodima bude javan, ali da se ne slaže da se objavljuju pozicije i lokacije i maloljetna djeca i mnogo tih stvari koje ne bi trebalo da se objavljuju”.

“Postoje rješenja u svijetu da Agencija ili neka slična institucija imaju podatke o imovini i da ih za potrebe parlamenta, sudova i tužilaštava dostavljaju, a ne da se zloupotrebljavaju od strane medija i da novinari mjesecima pišu o tome šta ko ima”, kazao je Radonjić na skupštinskom Odboru za antikorupciju.

Tome je prethodila kritika poslanika DPS-a, pa je poslanik Obrad - Mišo Stanišić (DPS) kazao da je ASK na udaru opozicije i “dijela takozvanih nezavisnih medija”, kojima zamjera što se ne bave imovinom opozicije koliko i predstavnika vlasti.

Bonus video: