Cungu optužio bivšu vlast za ucjene, korupciju i bezakonje

"Još se ne mogu načuditi šta je sve u stanju da uradi jedna nesposobna i nestručna vlast, kazao je Cungu
0 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Samir Adrović
Nazif Cungu, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 23.01.2012. 21:10h

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu teško je optužio prethodnu vlast rekavši da je ona “počivala na ucjenama, bezakonju i manipulacijama”, i indirektno prozvao tužilaštvo da se nanovo pozabavi radom najjužnije Opštine u prethodnom periodu.

On je na konferenciji za novinare, povodom 100 dana od preuzimanja vlasti, kazao da je od prethodne vlasti naslijedio gomilu problema, dug od više od 20 mliona eura, te da trebaju godine da bi se ispravile nepravilnosti i vratilo poverenje građana i institucija u Opštinu.

"I nakon sto dana, još se ne mogu načuditi šta je sve u stanju da uradi jedna nesposobna i nestručna vlast. U želji da zadrži biračko tijelo, vlast je pribjegla brojnim manipulacijama i nezakonitim radnjama, što je rezultiralo posljedicama za čiju sanaciju su potrebne godine", kazao je Cungu.

On je naveo da ni tokom investicionog buma Opština Ulcinj nije uspjela da zadrži nijednog investitora.

"Prikriveni rashodi u nekoliko godina, koji su ostvareni u predizbornim kampanjama radi kupovine glasova, kada su građanima dijeljeni cement, željezo, šoder, elektro i vodomaterijal, predstavljaju prijetnju funkcionisanju lokalne uprave"

"Ali, prvo moraju da saznaju istinu o ukupnom stanju i ko ih je doveo u ovu situaciju. Nekontrolisano trošenje budžetskih sredstava, te brojna, a nepotrebna putovanja u zemlji, a najviše po inostranstvu, po SAD, Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj, Luksemburgu, Turskoj, Bugarskoj, Ukrajini, Italiji i Hrvatskoj, bez ijednog izvještaja o razlozima i učincima sa tih putovanja, stvorila su dobru podlogu za zloupotrebe", ustvrdio je Cungu.

amo Eletrodistribuciji dugujemo 700 hiljada eura, a Komunalnom 850 hiljada eura

"Prikriveni rashodi u nekoliko godina, koji su ostvareni u predizbornim kampanjama radi kupovine glasova, kada su građanima dijeljeni cement, željezo, šoder, elektro i vodomaterijal, predstavljaju prijetnju funkcionisanju lokalne uprave zbog moguće blokade svih žiro-računa. Potpuna netransparentnost u oblasti urbanizma, ucjene, prijetnje i obećanja, predstavljala je osnov za masovne zlouptorebe. Mislili smo da smo kao opozicija bili dosta bučni ukazujući na nepravilnosti, ali tek sada vidimo da nijesmi ni približno bili upoznati sa pravom situacijom", ocijenio je Cungu.

"Šta uraditi kada smo dužni četiri godišnja budžeta"

On se osvrnuo i na to što je nova vlast učinila u prethodnih 100 dana, ističući da su svi operativni troškovi svedeni na minimum.

Cungu je istakao da mu je veoma teško kada u kabinetu prima radnike Opštine, koji su stekli uslove za penziju, ali to pravo ne mogu da iskoriste

Naglasio je da su zarade u Opštini smanjenje za deset odsto, da su službena putovanja pod kontrolom i da se isključivo obavljaju unutar zemlje, da se reprezentacija koristi samo u službene svrhe, te da je čak i potrošnja sitnog inventara pod strogom kontrolom.

Kako je naveo, Opština je izradila i program štednje električne energije, sprovela postupak kompenzacije sa Elektroprivredom, izvršila evidenciju svih predmeta i napravila procjenu mogućih finansijskih obaveza po osnovu sudskih sporova. Obavljeni su razgovori sa svim bankama koje u Ulcinju imaju filijale, kao i sa predstavncima Svjetske banke i Ministarstva turizma, koji bi trebalo da rezultiraju nabavkom četiri kamiona, mašine za čišćenje ulica, cisterne za vodu, traktora i oko 450 kontejnera.

Penzije otišle na putovanja

Cungu je istakao da mu je veoma teško kada u kabinetu prima radnike Opštine, koji su stekli uslove za penziju, ali to pravo ne mogu da iskoriste.

"Treba im objasniti da to pravo ne mogu da ostvare zbog toga što je neko potrošio njihove pare na mobilne telefone, na laptopove, hranu i piće, putovanja, na zabave i na komisije i na mnoge druge stvari koje se teško mogu zamisliti", kazao je Cungu.

Bonus video: