Cungu: Posao počeo Hajdinaga, sigurno mi nije učinio

Poziva tužilaštvo da ispita tvrdnje Selima Resulbegovića (SDP) da je nezakonito prisvojio 32 hiljade kvadrata državnog zemljišta
104 pregleda 5 komentar(a)
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Nazif Cungu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2014. 20:06h

Predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu pozvao je državnog tužioca da, prije vanrednih lokalnih izbora istraži tvrdnje potpredsjednika Opštine Selima Resulbegovića, koji ga je optužio da je nezakonito prisvojio 32 hiljade kvadrata državnog zemljišta na obalama Šaskog jezera.

“Javno pozivam tužioca da ocijeni da li ima sumnjivih radnji u ovom slučaju kako bi građanima bilo jasno ko govori istinu”, kazao je Cungu na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Resulbegović je prije tri dana na predizbornom sučeljavanju nosioca lista na lokalnoj TV Teuta, optužio da je preko studije lokacije za Šas nezakonito prisvojio 32 hiljade kvadrata tuđeg zemljišta ocjenjujući da je država time oštećena za milione eura. Lider ulcinjskog SDP-a je pred kamerama pokazao i mapu Šasa sa jasno obilježenom privatnom imovinom Cungua u Šasu i graničnim državnim zemljištem od 32 hiljade kvadrata.

Cungu je juče kazao da je 2007, u Šasu kupio 51 hiljadu kvadratnih metara zemljišta, na kome je prostornim planom opštine Ulcinj iz 1999. predviđena izgradnja turističkih kapaciteta. Lider Force je pokazao dokumentaciju iz koje se vidi da je 16. jula 2007. godine, zajedno sa vlasnikom susjedne parcele, Sekretarijatu za prostorno planiranje Opštine Ulcinj podnio zahtjev za izradu studije lokacije za eko turistički centar Šas, na površini od 61.424 kvadrata. Zahtjev se odnosio na oko 51.000 kvadrata zemljišta u vlasništvu Cungua i na 10.000 kvadrata vlasnika susjedne parcele.

U dokumentaciji, koju je Cungu dostavio novinarima, navodi se da je aktom broj 01-4395/1-09 od 14. septembra 2009, tadašnji predsjednik Opštine Gzim Hajdinaga donio odluku o izradi studije lokacije za eko-seosko turistički centar na lokalitetu Šas na površini od 82.811 m2, od kojih je oko 50.000 kvadrata zemljišta Cungua i njegovog komšije, kao i oko 32.000 metara kvadratinih opštinske imovine. Cungu je pojasnio da oko 10.000 kvadarata njegovog zemljišta nije ušlo u studiju, jer nije bilo obuhvaćeno prostornim planom iz 1999. godine.

“Razlog zašto je tadašnji predsjednik u ovoj studiji lokacije obuhvatio i površinu koja je u opštinskom vlasništvu, a koju ja nijesam tražio, meni nije poznat. Svakako, nije da bi meni učinio neku korist, imajući u vidu naše tadašnje odnose”, kazao je Cungu.

Nakon dolaska na vlast 2011, kako je kazao, samo je nastavio proceduru koju je počeo njegov prethodnik i raspisao tender za odabir obrađivača plana, sproveo javnu raspravu, i nakon saglasnosti Ministarstva uređenja prostora, plan je potom proslijeđen opštinskoj skupštini, koja ga je jednoglasno usvojila.

“Samo se kranje neupućenima može prodati priča da se izradom planskog dokumenta može promijeniti vlasništvo nad zemljištem. Tih 32.000 kvadrata je bilo i ostalo opštinsko zemljište i to se ne može promijeniti planskim dokumentom jer ne bi valjda prethodna vlast, čiji sam bio najveći protivnik to meni učinila”, pojasnio je Cungu, konstatujući „da, ukoliko se Opština eventualno odluči da to zemljište proda, mora sprovesti zakonska procedura iz Zakona o državnoj imovini“.

Na pitanje “Vijesti” da li je na svom zemljištu počeo gradnju turističog centra Šas sa golf terenima shodno projektnom zadatku, Cungu je odgovorio da nije.

“Kasnila je studija lokacije. Počećemo kad napravimo projekat”.

Cungu je ranije Resulbegovića optužio da je položaj potpredsjednika Opštine koristio u privatne svrhe, te da “niko nije mogao kupiti parcelu u gradu ukoliko se to nije odigralo preko njegove privatne firme Mediteraneo“. On juče nije htio da konkretizuje optužbe, navodeći da će to učiniti drugi put. Iz Demokratskog fronta su juče ocijenili da su nadležni organi morali reagovati zbog međusobnih optužbi o zloupotrebama prvog i drugog čovjeka Ulcinja, pozivajući tužilaštvo da reaguje u što kraćem roku.

Preko te zemlje dobija izlaz na Šasko jezero

Resulbegović je sinoć ponovio da stoji iza optužbi, ističući da je gradonačelnik morao da štiti državnu imovinu. Umjesto toga, kako je kazao, Cungu je dolaskom na vlast nastavio započetu proceduru zarobljavanja opštinske imovine “pretvarajući je u svoj park”. On je upozorio da je Cungu, kao gradonačelnik mogao da promijeni odluku svog prethodnika i studiju lokacije usmjeri isključivo na svoje zemljište.

“On to nije uradio jer mu tih 32 hiljade kvadrata predstavljaju izlaz na samu obalu Šaskog jezera. Na tom dijelu državne imovine, studijom lokacije nije planirana nikakva gradnja. Jasno je da je „zarobljena“ i da je Cungu, umjesto opšteg, štitio samo svoj interes”, ocijenio je Resulbegović.

On nije mogao da precizira zbog čega je bivši predsjednik Opštine Gzim Hajdinaga donio takvu studiju lokacije, navodeći da ne želi da ulazi u špekulacije: “To znaju njih dvojica. Kao i kada je Hajdinaga legalizovao objekte i imovinu Cunguove kompanije”. Na pitanje zašto su dva odbornika SDP-a u parlamentu glasala za studiju lokacije za Šas, iako se radi o kršenju zakona, Resulbegović je rekao da u pitanju neupućenost. “Mi nijesmo geodete. Tada smo mislili da se radi samo o privatnom zemljištu”, kazao je Resulbegović.

Bonus video: