Ćurčić nije smio da dobije fotelju?

Komisija za konflikt interesa 2012. utvrdila da je Ćurčić, kao odbornik, kršio Zakon jer je istovremeno bio u privatnoj firmi
255 pregleda 3 komentar(a)
Anela Kriještorac, Ljubiša Ćurčić, Foto: Goran Malidžan
Anela Kriještorac, Ljubiša Ćurčić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.10.2014. 21:20h

Na predlog gradonačelnika Pljevalja Mirka Dačića odbornici DPS-a, SDP-a i Bošnjačke stranke juče su za potpredsjednika Opštine izabrali Ljubišu Ćurčića.

Opozicija tvrdi da je Curčiću zbog kršenja Zakona o sprečavanju konflikta interesa 2012. godine izrečena mjera zabrane obavljanja javnih funkcija četiri godine.

Odbornik Pokreta za Pljevi ja Božidar Bajić, tvrdi da je Curčić tada kažnjen u prekršajnom postupku sa 200 eura, jer je u isto vrijeme bio i odbornik i izvršni direktor i suvlasnik pljevaljskog preduzeća “Monter kod”.

Ćurčić je “Vijestima” kazao da Bajićeve tvrdnje nijesu tačne i da smatra da nemaju zakonsku potporu.

“One su moguće konsekvence za javnog funkcionera koji je razriješen funkcije. Ja nijesam razriješen, ja sam podnio ostavku", rekao je Curčić.

Bajić je kazao da je komisija za sprečavanje konflikta interesa 15. juna 2012. godine utvrdila da je Curćić kao odbornik SO Pljevlja kršio odredbe Zakona o sprečavanju konflita interesa.

Opozicija tvrdi da Ćurčić do 2016. ne smije da obavlja nijednu javnu funkciju

“U odluci se konstatuje da je nesporno da je kršio zakon. A u toj odluci piše i da odbornik koji je razriješen javne funkcije zbog povrede zakona ne može vršiti javnu funkciju četiri godine", rekao je Bajić

On je rekao da pitanje razrješenja Ćurčića visi u vazduhu i da se ono može aktivirati u narednom periodu.

,,U toj varijanti ćete vi biti odgovorni i kažnjeni”, rekao je Bajić, obraćajući se predsjedniku Opštine.

Odbornik Demokratskog fronta Nikola Rovčanin, kazao je da se lokalna uprava ne može koristiti za rehabilitaciju neuspješnih privrednika i za provjeru neprovjerenih partijskih kadrova. On je podsjetio da je NLB banka oglasila prodaju Monter koda u vrijednosti od 900 hiljada eura, jer druga Curčićeva firma nije vratila stambeni kredit od 127.000 eura.

„Poražavajući je odnos poslovodstva na čelu sa Curčićem prema zaposlenima. Njih 30 zaposlenih ovom preduzeću nije primilo platu od novembra 2011”, rekao je Rovčanin, dodajući da su zbog toga i tužili firmu.

Milo je sa 29 godina postao premijer, a vi imate više škole

Skupština je juče izabrala i drugu potpredsjednicu, Anelti Kriještorac, kojoj za razliku od Ćurčića opozicija nije imala mnogo što da zamjeri osim toga što ima tek 28 godina, pa su prigovorili na njeno neiskustvo.

„Ako je Milo Đukanović mogao sa 29 godina da postane premijer i odradi pripravnički staž u Vladi, onda možete i vi jer imate i više škole od njega.

Vi ste magistar, a on je diplomirani ekonomista i stručno i naučno je zakržljao kao i ja“, rekao je Bajić koji je jedini od opozicije podržao izbor Kriještorac za potpredsjednicu Opštine.

Bonus video: