Da će Crna Gora ući u NATO vjeruje 70 odsto građana

Prema istraživanju sprovedenom ovog mjeseca 48 odsto građana Crne Gore ima formirano pozitivno mišljenje o NATO-u, a 47 odsto negativno mišljenje
28 komentar(a)
Vila Gorica koktel NATO, Foto: Gov.me
Vila Gorica koktel NATO, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.02.2016. 10:56h

Ukoliko bi se ove nedjelje održavao refendum za članstvo Crne Gore u NATO, 76 odsto građana bi izašlo na glasanje - za učlanjenje Crne Gore u NATO bi glasalo 42 odsto građana, dok bi protiv glasalo 38 odsto građana, pokazalo je istraživanje IPSOS-a urađeno za potrebe Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Prema istraživanju sprovedenom ovog mjeseca 48 odsto građana Crne Gore ima formirano pozitivno mišljenje o NATO-u, a 47 odsto negativno mišljenje.

"Od septembra 2015. godine se bilježi značajno povećanje procenta građana koji imaju pozitvno mišljenje o NATO savezu. Od tada do februara 2016. procenat građana koji imaju pozitivno mišljenje prema NATO savezu je porastao sa 35 odsto na 48 odsto", navodi se u saopštenju IPSOS-a.

Građani bi u nešto većoj mjeri podržali učlanjenje Crne Gore u NATO u slučaju kada bi učlanjenje pomoglo da se u Crnoj Gori smanji nezaposlenost i ubrza ekonomski razvoj zemlje.

"Tada bi svaki drugi građanin Crne Gore (51 odsto) podržao učlanjenje u NATO, dok bi protiv bilo 44 odsto građana. Važno je napomenuti da bez obzira na to da li lično podržavaju NATO ili ne, čak 70 odsto građana vjeruje da će Crna Gora na kraju postati članica NATO".

Istraživanje je pokazalo da oko dvije petine građana vjeruje da je Crna Gora pozivom u NATO uspjela da se kaodržava plasira u "klub odabranih" zemalja koje su stabilne i ekonomski razvijene (41 odsto), kao i da bi ulazak Crne Gore u NATO značio da Crna Gora nepovratno ide ka tome da postane bolje mjesto za život svojih građana (44 odsto).

"Pored toga, takođe oko dvije petine građana Crne Gore vjeruje da je NATO najbolji garant stabilnosti i bezbjednosti svojim državama članicama (44 odsto), kao i da bi ulazak u NATO značio jedinu pravu garanciju da će se suverenitet Crne Gore očuvati (40 odsto).

Bonus video: