Da li je ugrožena vlast u Herceg Novom?

Nesuglasice u vladajućoj koaliciji koju čine Demokrate, DF, Novska lista, SNP I SDP-URA, počele su prije dva mjeseca kada je ukinuto rukovodeće mjesto Kancelarije za međunarodnu saradnju na čijem čelu je bila Simonida Kordić potpredsjednica Nove srpske demokratije na državnom nivou i predsjednica hercegnovskog DF-a
3913 pregleda 2 komentar(a)
Simonida Kordić, Foto: Zoran Đurić
Simonida Kordić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.03.2019. 12:37h

Iz Demokratskog fronta koji su dio vladajuće koalicije u Herceg Novom tvrde da je aktuelna vlast ugrožena, dok predsjednik i potpredsjenik Opštine to kategorično demantuju. Da li stabilnost vlasti obezbjeđuju dva odbornika DF koji su pokazali da ne postoji saglasje da se ne prisustvuje sjednicma lokalnog parlamenta do razrješenja problema unutar koalicije.

Nesuglasice u vladajućoj koaliciji koju čine Demokrate, DF, Novska lista, SNP I SDP-URA, počele su prije dva mjeseca kada je ukinuto rukovodeće mjesto Kancelarije za međunarodnu saradnju na čijem čelu je bila Simonida Kordić potpredsjednica Nove srpske demokratije na državnom nivou i predsjednica hercegnovskog DF-a.

Iz DF a tvrde da je takvom “nezakonitom” odlukom, opštinska vlast ugrožena. Kordić koja je i odbornica u SO Herceg Novi, kaže da su predsjedniku Opštine Stevanu Katiću predočili, zajednički stav odbornika i rukovodstva DF-a, da su spremni “za potpuno raspakivanje koalicije gdje bi svi koalicioni partneri procijenili dosadašnje učinke i način rada svakog funkcionera, uključujući i predstavnike DF-a”.

U dopisu koji su potpisala sva četiri odbornika u lokalnom parlamentu, od predsjednika Opštine Stevana Katića tražili su da ukine odluku koju je u njegovom odsustvu potpisao potpredsjednik Opštine Miloš Bigović.

“Koalicija nije ugrožena ukidanjem mjesta rukovodioca Kancelarije za međunarodnu saradnju, jer kancelarija i dalje radi. “Ako ćemo da rušimo vlast zbog jedne funkcije bolje da se nijesmo ni sastajali”, poručio je Bigović .

“Poslednja sjednica Skupštine opštine Herceg Novi jasno je pokazala stabilno funkcionisanje lokalne vlasti, zajednički rad i usmjerenost na rješavanje ključnih problema grada”, tvrdi predsjednik Opštine Stevan Katić.

Dva odbornika DF a - predsjednik SO Miloš Bigović (PzP) i odbornik Nove srpske demokratije Boris Seferović prisustvovala su sjednici, suprotno stavu DF-a. “Naći će se kompromis i koalicija će opstati", uvjeren je Seferović.

Dobri poznavaoci političkih prilika ističu da su prisustvom sjednici, ova dva odbornika pokazala da u slučaju raskida koalicije , aktuelna vlast može računati na njih i tako opstati.

Skupštinska većina još uvijek broji 20 odbornika : Demokrate imaju 9 odbornika, Novska lista 4, DF 4, SNP 2 I SDP –URA 1 odbornika. U slučaju da DF odluči da izađe iz koalicije , aktuelna vlast bi sa dva njihova odbornika zadržala većinu 18 od 34 odbornika u lokalnom parlamentu .

“Oni koji smatraju da treba nezavisno da istupaju, svakako će snositi političku odgovornost”, ustvrdila je Kordić.

Kako je počeo sukob u Koaliciji

Kordić tvrdi da su napadi na DF počeli kada su krenuli da ispituju politiku zapošljavanja, trošenje novca za manifestacije I projekte u javnim ustanovama I preduzećima.

“Koalicija je trenutno ugrožena neodgovornim i protivpravnim odlukama pojedinaca koje su usljedile nakon što je DF dostavio zahtjeve svim javnim preduzećima i sekretarijatima za dostavljanje podataka o broju novozaposlenih od početka rada ove koalicije, kao i o njihovoj stručnoj spremi , koeficijentima i slično, kao i o finansiranju manifestacija, projekata, klubova, pojedinaca... Uslijedio je organizovani napad na DF u kojem su zahtjevane smjene većine funkcionera DFa i pokušaj praktično ukidanja kancelarije za međunarodnu saradnju, sektora koji je pokazao daleko najbolje rezultate”, objašnjava Kordić.

Bonus video: