Da li poslanici imaju imunitet van parlamenta?

Administrativni odbor zakazao stručnu raspravu skoro pola godine nakon neustavnog hapšenja svoja dva poslanika
1727 pregleda 2 komentar(a)
Inicirao rješenje dileme: Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Inicirao rješenje dileme: Raško Konjević, Foto: Luka Zeković

Da li poslanike štiti imunitet samo dok su u Skupštini, da li ga parlament može ukinuti jedanput za više eventualnih krivičnih djela, mogu li se poslanici hapsiti čim izađu iz zgrade zakonodavnog doma..., teme su o kojima će se raspravljati 20. juna.

Administrativni odbor Skupštine za tada je zakazao raspravu na ovu temu, koja je otvorena u decembru prošle godine, nakon što je Viši sud, a potom i Apelacioni, odredio zatvor poslanicima Demokratskog fronta Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću.

Time je prihvaćena inicijativa poslanika SDP-a Raška Konjevića, a planirano je da budu pozvani profesori, tužioce, sudije...

“Stavljanje u zatvor” dvojici poslanika, kako glasi odredba Zakonika o krivičnom postupku, sudovi su odredili nakon što su poslanici na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, odbili da iznesu detalje u dva posebna predmeta.

Jedan se ticao mogućeg podmićivanja sudije Višeg suda, a drugi glavnog specijalnog tužioca.

Apelacioni sud je u presudi kojom je potvrdio odluku Višeg suda u Podgorici, naveo:

“...Imunitet se odnosi samo na izjave učinjenje u zakonodavnom radu poslanika, odnosno...od momenta otvaranja pa do zaključenja sjednice Skupštine, a ne odnose se na izjave - tvrdnje učinjene prije i poslije sjednice Skupštine, odnosno nevezano za sam rad Skupšine”.

Predsjednica Vijeća bila je sutkinja Radmila Mijušković, a članovi Milić Međedović i predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović.

U Ustavu Crne Gore piše da poslanik uživa imunitet i da se protiv njega ne može pokrenuti krivični postupak ni odrediti pritvor bez odobrenja Skupštine. Izuzetak je jedino ako je zatečen u vršenju krivičnog djela koje je kažnjivo zatvorom iznad pet godina.

I dio poslanika DPS-a, bio je začuđen tumačenjem Apelacionog suda, pa je 7. decembra 2018. Administrativni odbor odlučio da do kraja januara ove godine održi sjednicu, na kojoj će se raspravljati o institutu poslaničkog imuniteta.

Tada je prihvaćen zahtjev Raška Konjevića, koji je problematizovao obrazloženje Apelacionog suda, ali je odluka tek sada donijeta.

Konjević je tražio da Odbor pojasni kada važi ustavna odredba kojom se poslanicima garantuje imunitet.

“Zaprepašćen sam ovakvim stavom. Da li imamo imunitet? Ne samo poslanici, nego i ministri da li imaju imunitet dok rade u radnim tijelima Vlade”, pitao je on.

Milorad Vuletić kazao je tada da o poslaničkom imunitetu treba pričati u skupštinskim tijelima.

On je istakao da su tumačenja suda “u tom dijelu u najmanju ruku diskutabilna”.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelj (DPS) juče je potvrdio “Vijestima” da je prihvaćena inicijativa Konjevića, navodeći da će to biti stručna rasprava.

ZKP dostavljen na izjašnjenje Skupštini

Ustavni sud dostavio je na izjašnjenje Skupštini Crne Gore rješenje o pokretanju postupka ocjene ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), kojom je propisana mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči.

Upravo zbog te odredbe je Ustavni sud u decembru prošle godine naložio da se privremeno obustave odluke Višeg i Apelacionog suda, kojima je Medojeviću i Kneževiću određena mjera stavljanja u zatvor.

Odluka o privremenom puštanju na slobodu za Medojevića i Kneževića važi do konačne odluke Ustavnog suda o ustavnosti ZKP-a.

Medojević je bio u zatvoru dvioje sedmice, dok je Knežević to vrijeme proveo u poslaničkom klubu.

Bonus video: