Da li Vlada svjesno provocira građanske sukobe

Najviše pitanja za ministra pravde o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti
3764 pregleda 3 komentar(a)
Pažin u Skupštini (arhiva), Foto: Igor Šljivančanin
Pažin u Skupštini (arhiva), Foto: Igor Šljivančanin

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin upitan je da li Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti predviđa da bi hramove Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) izgrađene prije 1918. godine mogla da koristi i Crnogorska pravoslavna crkva i ako je tako, da li Vlada svjesno provocira građanske sukobe u državi.

To pitanje postavio mu je poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, jer sjutra počinje premijerski sat, na kome će poslije predsjednika Vlade odgovarati i vicepremijeri i ministri.

Njegov partijski kolega Predrag Bulatović očekuje odgovor na pitanje da li je Vlada razmatrala primjedbe Mitropolije SPC na taj Zakon, koje su dostavili 13. novembra ove godine i ako jeste, zašto ih je ignorisala. Pažina je pitao i zašto Vlada nije uvažila stavove Venecijanske komisije (VK) u vezi s uključivanjem u konsultacije predstavnika vjerskih zajednica i stavove oko imovine vjerskih zajednica.

“Da li time vi i Vlada jednostranim postupanjem i ignorisanjem i stavova VK i međunarodnih dokumenata ciljano i svjesno dodatno polarizujete već duboko podijeljenu Crnu Goru, radi pokušaja ostvarenja neutemeljeno postavljenih ciljeva DPS-a, pa i po cijenu potencijalne destabilizacije države?”, pitao je Bulatović.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević pitao je premijera Duška Markovića da li je Vlada spremna da sprovede međunarodne obaveze Crne Gore o osudi zločina totalitarnih komunističkih režima. On je u obrazloženju pitanja, objavljenog na sajtu parlamenta, naveo da takve obaveze proističu iz Rezolucije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i Rezolucije kojom je Evropski parlament odao priznanje žrtvama takvih režima Evrope.

Za stanje u energetici kao mogućem pokretaču razvoja interesuje se poslanik DPS Filip Vuković, a predstavnica Posebnog kluba poslanika Željka Savković interesuje se zašto je “neustavno oduzeo stečeno pravo majkama korisnicama naknada sa troje ili više djece”.

Predstavnik kluba SNP-Demos, Srđan Milić, pitaće Markovića da li je Vlada od 2010. do 2019. godine razmatrala Izvještaj o upravljanju državnom imovinom, a poslanik SDP-a Raško Konjević - da li je budžetom za narednu godinu predviđena implementacija rješenja iz Predloga zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji je usvojio Socijalni savjet.

Kada će se naći rješenje za park šumu Zagorič

Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) će pitati šta su resorna ministarstva u saradnji sa upravom Glavnog grada uradila kako bi se našlo održivo i prihvatljivo rješenje za sve strane u slučaju naselja izgrađenog u park šumi Zagorič.

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović će pitati ministra kulture kakav je njegov stav u vezi s činjenicom da nije prihvaćena nominacija Bokeljske momarice na nedavno održanoj Sjednici Međuvladinog komiteta za nematerijalnu kultumu baštinu UNESCO-a.

Bonus video: