Da su održani državni izbori: DPS može sa BS, ne treba mu SDP?

Prema zaključku da bi DPS, BS i LP mogli pobijediti bez SDP-a treba imati veliku rezervu jer BS praktično ne postoji u ostalih 11 opština
6 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.05.2014. 19:43h

Da su juče održani parlamentarni izbori Demokratska partija socijalista (DPS) bi sa Bošnjačkom strakom (BS) i Liberalnom partijom (LP) osvojila vlast i bez Socijalademokratske partije koja je, takođe, dio vladajuće koalicije na državnom nivou.

To pokazuju analize lokalnih izbora na osnovu broja osvojenih mandata i izvedenih procenata. Na lokalnim izborima u 12 opština pravo glasa imalo je 315 hiljada glasača što je oko 60 odsto ukupnog biračkog tijela koje je izašlo u manjem procentu u odnosu na parlamentarne izbore.

DPS je u 12 opština osvojio 168 mandata, SNP 77, DF 71, SDP 38, BS 31, Pozitivna sedam, a LP dva odbornička mandata.

Ipak, treba imati veliku rezervu prema zaključku da bi koalicija predvođena DPS-om mogla uzeti vlast bez SDP-a koja u vladajuaću koaliciju donosi glasaove iz preostalih, uglavnom primorskih opština, u kojima BS praktično ne postoji.

Odnos SDP-a i BS-a vjerovatno će biti tema analiza tokom sastavljanja postizbornih koalicija. U šest opština, vlast zavisi od SDP-a. Moguće je da DPS napravi koaliciju sa BS u Rožajama, pod uslovom da vladajuća partija otpiše Nusreta Kalača, o čemu se već juče spekulisalo. BS bi dalje mogao sa DPS-om napraviti koaliciiju u Plavu, gdje je vladao sa SDP-om, dok je DPS-u u Bijelom Polju, u kojem je u prethodnom sazivu činio vlast, dovoljan odbornik BS. SDP bi na to mogao odgovoriti savezima sa opozicijom u Kolašinu, Pljevljima, Baru, Podgorici.

Bonus video: