Dabetić iskoristio poziciju direktora da uhljebi svoju užu i širu familiju

Oni tvrde da je Dabetić “iskoristio svoju poziciju direktora da prije svega uhljebi svoju užu i širu familiju, kumove, kumove kumova i njihove kumove, tako da je uspio da zaposli prije svega ćerku"
550 pregleda 1 komentar(a)
Budimir Dabetić, Foto: Luka Zeković
Budimir Dabetić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.03.2015. 17:49h

Koalicija “Zdravo Berane SNP – DF” ocijenila da posljednje afere u zdravstvu i beranskoj Opštoj bolnici predstavljaju samo kariku u lancu korupcije, bezakonja, nepotizma, nedemokratije i apsolutizma vladajuce partije.

Oni su kritikovali postavljenje bivšeg ministra zdravlja Miodraga Radunovića na mjesto premijerovog savjetnika za lokalnu samoupravu.

“Bez obzira što oblast lokalne samouprave bivšem ministru Radunoviću nije bliska po profesiji, ipak bi se za njega, što se beranske lokalne samouprave tiče, moglo reći da je ekspert. Dobro je poznata činjenica da je bivši minister Radunović vršio glavnu ulogu u funkcionisanju beranske lokalne samouprave, i to u onom dijelu u kojem su na prvom mjestu bili njegovi lični interesi kao i interesi njegovih partijskih poslušnika,” navodi se u saopštenju ove koalicije, koja je prošle godine preuzela lokalnu vlast u Beranama.

Prema njihovim riječima, posljedice ministrovog rukovođenja gradom iz sjenke su dalekosežne, počev od partijskog i nepotističkog zapošljavanja, rasipanja kadrova, nemogućnosti mladih ljekara da dobiju posao i specijalizaciju, zatim u činjenici da sve veći broj ljekara sa visokim prosjekom ocjena sa fakulteta odlazi u druge sredine u potrazi za poslom.

“Loše upravljanje Ministarstvom zdravlja, osim što je uticalo na cjelokupni zdravstveni sistem, uticalo je posebno na način upravljanja Opštom bolnicom Berane. Postavivši svog kolegu i partijskog druga, predsjednika OO DPS Berane, odbornika u lokalnom parlamentu, Budimira Dabetića na čelo beranske bolnice, doprinio je urušavanju sistema zdravstva, koji je prije dolaska Dabetića bio koliko-toliko podnošljiv,” kažu u ovoj kolaiciji.

Oni tvrde da je Dabetić “iskoristio svoju poziciju direktora da prije svega uhljebi svoju užu i širu familiju, kumove, kumove kumova i njihove kumove, tako da je uspio da zaposli prije svega ćerku, koja radi u Opštoj bolnici u Beranama više godina, i ako Dabetić javno na sjednici SO Berane tvrdi da odrađuje pripravnički staž, i koja osim plate prima i interhospitalni dodatak u iznosu od 55 e, a koji po pravilu mogu da primaju samo lekari”.

“Pored ćerke, sin direktora Dabetića je punih deset mjeseci bio na platnom spisku Opšte bolnice, a da nikada nije dolazio na posao. Bratanac direktora bolnice pokriva radno mjesto šefa voznog parka zašta prima platu u iznosu od 450 eura, plus dodatak na šefovstvo u iznosu od 200-300 eura. Ovo su neki od primjera sprovodjenja nepotizma od strane Dabetica. Treba napomenuti da je većina radnika primljena bez javnog konkursa, a najveća je ironija što je inspekcija rada ustanovila da nema nepravilnosti," kažu u kolaliciji “Zdravo Berane SNP – DF”.

U saopštenju se navodi i da je novcem sa računa Opšte bolnice u Beranama kupljen, za potrebe direktora i auto Audi A-4 koji je plaćen više desetina hiljada eura, u vrijeme najveće krize kada nema novca za bolničke posteljine i najosnovnija sredstva za bolesnike.

“Direktor Dabetić koristi auto u privatne svrhe, van radnog vremena. Njegovom krivicom izazvan je saobraćajni udes u Ul.29.Novembar, a svu štetu za opravku auta vozača koji je u udesu bio oštećena strana, platio je Budimir Dabetić, naravno novcem Opšte bolnice u Beranama” – tvrdi koalicija “Zdravo Berane SNP – DF”.

Bonus video: