Đačić dostojan funkcije, jer sud nije rekao drugačije

Agencija za sprečavanje korupcije odlučila je da Đačić nije kršio zakone i da je dostojan funkcije predsjednika Opštine, postupajući po prijavi neidentifikovanog lica podnesenoj 16. februara...
65 pregleda 1 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 29.03.2018. 19:38h

Gradonačelnik Pljevalja Mirko Đačić (DPS) nije prekršio zakone o sprečavanju korupcije i o lokalnoj samoupravi, kada je nastavio da obavlja tu funkciju uprkos pravosnažnoj sudskoj presudi.

Agencije za sprečavanje korupcije odlučila je da je Đačić dostojan funkcije predsjednika Opštine, postupajući po prijavi neidentifikovanog lica podnesenoj 16. februara.

U obrazloženju odluke se navodi da Đačić nije osuđen za krivično djelo koje ga čini nedostojnim funkcije, s obzirom da mu sud nije izrekao mjeru bezbjednosti - zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti kao posebnu vrstu krivične sankcije.

Piše i da Đačić nije bio u obavezi da obavijesti Agenciju o sumnji da postoji konflikt interesa, jer mu nije izrečena mjera koja bi predstavljala smetnju za dalje obavljanje funkcije.

Navodi se da je Đačić priznao da je osuđen za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti, ali da se pozvao na presudu kojom mu nije izrečena mjera zabrana obavljanja funkcije.

“Rekao je da je po istoj presudi postupio i uplatio novac kako je to presudom naloženo i da nije bilo potrebe da traži mišljenje Agencije ni Skupštine opštine Pljevlja, jer nisu postojali elementi za njegovo eventualno postojanje sukoba interesa, a da bi u suprotnom odmah preduzeo radnje da ne bi kršio odredbe zakona…”, piše u obrazloženju odluke Agencije.

Sutkinja Ljiljana Popović kazanila je Đačića sa 600 eura zbog prijetnji koje je telefonom u dva navrata uputio partijskom drugu Žarku Vukoviću 1. oktobra prošle godine.

U presudi se navodi da je Đačić pozvao Vukovića dva puta i kazao mu: “Đe si bagro da te ubijem, ubiću te kao zeca, likvidraću te, glavu ću ti otkinuti, đe se nalaziš da dođem da ti glavu otkinem p…o jedna”.

Istog dana, desetak minuta kasnije, Đačić je vozilom došao ispred kuće Vukovića u naselju Radosavac i kroz otvoreni prozor vozila obratio se Vukovićevoj supruzi: “Nemam ja ništa s tobom, kakvog muža imaš idiota, glavu ću mu otkinuti, ja ću mu biti sudbina a ne Joksimovići”.

Đačić je odbijao da plati novčanu kaznu, pa mu je sud kaznu preinačio u kaznu zatvora u trajanju od 24 dana.

U međuvremenu, Đačić je uplatio novac čime je izbjegao odlazak u zatvor.

Bonus video: