Dajković: Policajci me prijavili jer smo disali isti vazduh

"Imajući u vidu da je crnogorskim Ustavom zagarantovano pravo na slobodu kretanja svakog građanina, pa samim tim i moje pravo, ističem da sam tog dana hipotetički čekao i taksi vozilo na toj lokaciji – ista bi me prijava sačekala", rekao je Dajković
1924 pregleda 0 komentar(a)
Dajković, Foto: Prava Crna Gora
Dajković, Foto: Prava Crna Gora

Generalni sekretar Prave Crne Gore, Vladislav Dajković saopštio je danas da su ga policijski službenici prijavili jer su disali isti vazduh.

Podgorička policija je ranije danas podnijela 11 prekršajnih prijava protiv aktivista građanskog pokreta "Odupri se-97.000" zbog "neprijavljenog javnog okupljanja" ispred Vrhovnog državnog tužilaštva.

"Imajući u vidu da sam danas obaviješten da je podgorička policija protiv mene, ali i još deset osoba, podnijela prekršajnu prijavu zbog ''ometanja službenog lica u vršenju zakonskih ovlašćenja'', ističem da se radi o potpunoj neistini i ko zna kojem po redu vidu zastrašivanja od strane poslušnika režima. Naravno, imajući u vidu da borba za slobodu počiva i na, između ostalog, građanskoj neposlušnosti, svaka prijava policije me nanovo motiviše i uvjerava da radimo pravu stvar i da smo na pravom putu. Ipak, današnja prijava od strane službenika CB Podgorica po svemu sudeći odiše neustavnošću", istakao je Dajković.

On je dodao da je 11.04.2019. sam posredstvom društvene mreže Fejsbuk informisan da će se održati miran protest građana u organizaciji pokreta ''Odupri se'' ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva.

"Isti sam, ispred političke partije Prava Crna Gora koju predstavljam, podržao skromnim prisustvom, više u formi posmatrača, negoli učesnika. No, podgorička policija me iz sebi znanih razloga svrstala u red organizatora i prijavila zbog ''ometanja službenog lica u vršenju zakonskih ovlašćenja'', iako apsolutno ni u čemu nisam ometao nijednog policijskog službenika, osim što smo disali isti vazduh. Imajući u vidu da je crnogorskim Ustavom zagarantovano pravo na slobodu kretanja svakog građanina, pa samim tim i moje pravo, ističem da sam tog dana hipotetički čekao i taksi vozilo na toj lokaciji – ista bi me prijava sačekala. Naravno, jasno je kao dan su od 150 učesnika protesta policijski službenici kao političkom pincetom probrali samo nekolicinu, i to ne slučajno članove pokreta ''Odupri se'', kao i funkcionere i poslanike Demokratskog fronta i Prave Crne Gore, očito vođeni samo jednim ciljem: politizacijom protesta posredstvom političkog pritiska na opoziciju", rekao je Dajković.

On je kazao da će nakon dobijanja i zvaničnog sudskog poziva, advokatski tim Prave Crne Gore razmotriti i sasvim izvjesno podnijeti kontratužbu protiv Centra bezbjednosti Podgorica zbog "očiglednog kršenja Ustava i ograničavanja slobode kretanja osoba koje su obuhvaćene prijavom".

"Najzad, ako će policijske prijave biti ono po čemu ćemo se mi slobodni građani razlikovati od ovih potkupljenih i korumpiranih, onda ističem da me ova nova prijava zapravo – obradovala", zaključio je Dajković.

Bonus video: