Dajte izbore u Kotoru

“Izbore nećemo tražiti jer slijedi sezona, a svaka vlast je bolja nego da je nema, odgovorio je Sekulić (DPS) opoziciji juče u Skupštini
2158 pregleda 2 komentar(a)
Sezona počela, vlast ne funkcioniše: Kotor
Sezona počela, vlast ne funkcioniše: Kotor

Samostalni poslanik Neđeljko Rudović pozvao je predstavnike Demokratske partije socijalista (DPS) da traže vanredne izbore u Kotoru, navodeći da ta partija nema legitimitet da upravlja gradom.

On je, tokom skupštinske rasprave o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, pozvao i odbornicu Brunu Lončarević da podnese ostavku i spriječi DPS da preuzme vlast.

Lončarević je isključena iz SDP, ali je zadržala mandat.

Ona je potpisala inicijativu DPS-a za izbor novog gradonačelnika Kotora.

“Pošto nemate ništa sa dešavanjima u Kotoru, zašto ne inicirate nove izbore? Pozivam Brunu Lončarević da odustane od podrške DPS-u. Ako ste nezadovoljni, postoji častan izlaz pa podnesite ostavku na mjesto odbornika. U suprotnom, na vlast će doći oni koji nemaju legitimitet jer ih građani nisu birali“, kazao je Rudović.

Na to je poslanik DPS-a Predrag Sekulić rekao da ta partija ima najviše odbornika u SO.

“Izbore nećemo tražiti jer slijedi sezona, a svaka vlast je bolja nego da je nema. Vjerujte da neće biti lako onome ko dođe na vlast poslije vas“, kazao je Sekulić.

DPS je uz podršku partnera na državnom nivou i dva odbornika SDP-a smijenio gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića (Demokrate).

Tokom rasprave o predlogu Izmjena zakona o lokalnoj samoupravi, opozicija je upozoravala da su izmjene zakona predložene kako bi se omogućila smjena vlasti u Kotoru, a kasnije i u drugim opozicionim opštinama.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić kazao je da se zakon ne može primijeniti u Kotoru, ali će riješiti zloupotrebe kakve su se dešavale u tom gradu.

“Ne želimo da dođemo u situaciju da zakazana sjednica traje pola godine ili da predsjednik opštine na sebe prenese sva ovlašćenja. Situacija u Kotoru se dešava po starom zakonu, ali ovo rješenje će spriječiti da se nešto slično odigra u nekoj drugoj opštini“, kazao je Anđušić.

Predloženim izmjenama se, između ostalog, predviđa da u slučajevima ako se predsjednik opštine ne izabere mjesec dana nakon prestanka mandata, lokalna skupština na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika donosi odluku o skraćenju mandata.

Predsjedniku Opštine je dozvoljeno da umjesto lokalnog parlamenta donosi odluke samo ako bi se njihovim nedonošenjem ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti. U tom slučaju, kako se navodi, predsjednik mora da podnese izvještaj lokalnom parlamentu na prvoj narednoj sjednici.

“U Kotoru smo četiri mjeseca čekali da se konstituiše vlast, a kada se to desilo u gradu više ništa nije funkcionisalo. Od 15. marta nismo imali nijedan završetak sjednice SO a bivši gradonačelnik Jokić je preuzeo njena ovlašćenja“, kazao je kandidat za gradonačelnika, Željko Aprcović (DPS).

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović upozorio je da je zakon predložen odmah nakon dešavanja u Kotoru, ističući da je sve urađeno po naređenju državnog vrha. On je tvrdio da je u Kotoru sprovedena politička korupcija, tako što je Lončarević prešla iz opozicije u DPS. “Mi smo dozvolili da se grad vrati DPS-u iako su građani glasali drugačije. Ne postoji oporavdanje da se to desi... Lončarević očito nije mogla da podnese da Srbi budu na čelu opštine“, kazao je Radunović, nakon čega je Andrija Popović (LP) tražio od predsjednika parlamenta Ivana Brajovića da ga opomene zbog uvreda.

Poslanik DF Jovan Vučurović je upozorio da su lokalne samouprave postale prva linija odbrane familije Đukanović, navodeći kao primjer izgradnju mini-hidroelektrana na Bukovici.

Je li sramota da potraživanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi zastarijevaju?

Poslanik SDP-a Raško Konjević upozorio je da je zakonom predviđeno da novčana potraživanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi zastarijevaju nakon tri godine, iako radna prava po Ustavu ne zastarijevaju. On je najavio amandman kojim bi se ta odredba ukinula.

“To znači da bilo kome u privatnom sektoru prava na osnovu rada ne zastarijevaju, a ljudima u državnoj upravi zastarijevaju. Je li sramota da ljudi rade u državnoj upravi pa im ta prava ukidate? Ovo ste uveli jer su zaposleni tužli bivšeg gradonačelnika Podgorice, pa ste se sad sjetili da nema novčanih potraživanja nakon 2013. godine“, kazao je Konjević.

Bonus video: