Dajte više novca, da ne lažiramo izvještaje

Građani su do sada mogli da doniraju partijama po 2.000 eura, a firme po 10.000 eura. Vladajuća koalicija nacrtom izmjena zakona o finansiranju stranaka predlaže da to bude 5.000, odnosno 20.000 eura
12266 pregleda 11 komentar(a)
“Zakon ima više ograničenja nego što je poželjno”: Članovi Odbora iz vladajućeg saveza, Foto: Boris Pejović
“Zakon ima više ograničenja nego što je poželjno”: Članovi Odbora iz vladajućeg saveza, Foto: Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) i njeni koalicioni partneri na državnom nivou traže da se u izbornoj kampanji iznos donacija za građane poveća na 5.000 eura, dok bi firme, odnosno pravna lica mogli da uplaćuju do 20 hiljada eura.

Predlogom izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja je urađen u radnoj grupi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, kada je njen rad bojkotovala opozicija. O tom predlogu će se ponovo razgovarati, uz onaj koji su ranije dostavile i Demokrate.

Dokumentom vladajuće koalicije, u koji su “Vijesti” imale uvid, predaže se i da ukupan iznos donacija mora biti jednak ili veći od iznosa troškova kampanje.

“Ukupna vrijednost uplate i priloga fizičkog lica, odnosno preduzetnika za finansiranje izborne kampanje ne može preći iznos od 5.000 eura, a ukupna vrijednost uplate i priloga pravnog lica, odnosno privrednog društva za finansiranje izborne kampanje ne može preći iznos od 20.000 eura”, navodi se u dokumentu.

Važećim Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja maksimalno dozvoljene donacije za fizička lica su 2.000 eura, dok za pravna iznose 10 hiljada eura.

novac
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je u januaru, da po pitanju donacija zakon ima “više ograničenja nego što je poželjno” i podsjetio na praksu demokratskih zemalja gdje su velike donacije dozvoljene. On je tada rekao da treba otvoriti mogućnost da se finansiranje učini do kraja transparentnim i da nijedna politička partija nema potrebu da se muči sa pravljenjem izvještaja.

Komentarišući tvrdnje odbjeglog biznismena Duška Kneževića da je decenijama finanansirao DPS, Đukanović je tada kazao da su poslovni ljudi pomagali njegovu partiju “po interesnoj dobrovoljnosti s jedne i druge strane”.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nakon toga je kaznila vladajuću partiju sa 20.000 eura jer nije prijavila donaciju od 47.500 eura koju im je Knežević dao za kampanju u Golubovcima. U Agenciji su tada kazali i da je nakon njihove odluke DPS vratio 47.500 eura u državni budžet. U predlogu DPS-a se za jednu godinu povećava rok za pokretanje prekršajnog postupka za partije koje prekrše zakon.

“Prekršajni postupak ne može se pokrenuti ako proteknu tri godine od dana kad je prekršaj izvršen. Zastarjelost prekršajnog gonjenja nastaje u svakom slučaju kad protekne šest godina od dana kad je prekršaj izvršen”, predlaže DPS u izmjenama zakona.

U vladajućoj partiji su predložili i da, u slučaju zajedničke liste, ukupni troškovi tog političkog subjekta obuhvataju i troškove svih pojedinačnih političkih subjekata koji su podnijeli listu.

Predlozi odbora da budu završeni do decembra

Sva zakonska rješenja, kojima se bave radni odbori, trebalo bi da budu gotova do kraja prve sedmice decembra, kada će biti razmatrana na sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saopštio je predsjednik Branimir Gvozdenović juče na sjednici Odbora koji je razmatrao informaciju o ostvarenom napretku i plan rada za naredni period, sa akcentom na aktivnosti radnih odbora. Rad Odbora produžen je do 18. decembra

Predloge spremiti do kraja prve sedmice decembra: Sjednica odbora
Predloge spremiti do kraja prve sedmice decembra: Sjednica odbora(Foto: Boris Pejović)

Gvozdenović je kazao da je prioritet Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Demokrate traže strože kontrole trošenja novca tokom kampanje

Za razliku od vladajuće partije u izmjenama koje su ranije predložile Demokrate traži se podnošenje krivičnih prijava umjesto prekršajnih u slučaju kršenja zakona. Oni su predložili i da se za finansiranje izborne kampanje partija može potrošiti najviše do jednog eura po upisanom biraču u izbornoj jedinici, dok u izbornim jedinicama u kojima je upisano birača manje od 5.000, može se potrošiti najviše do 1,5 eura po upisanom biraču. Demokrate su tražile da nadležni strože kontrolišu finansiranje kampanja.

“Ovlašćeni službenik treba posebno da vodi računa o mogućim zloupotrebama koje politički subjekt nezakonito čini kroz pranje novca i druge finansijske zloupotrebe, radi sticanja finansijskih sredstava za svoju političku kampanju. Službeno lice će po službenoj dužnosti u tom slučaju obavezno podnijeti krivičnu prijavu protiv učinioca krivičnog djela i odgovornog lica u političkom subjektu“, navodi se u predlogu Demokrata. Oni su predložili i da politički subjekat koji nema pravo na budžetska sredstva može prikupljati novac iz privatnih izvora u visini do 10 odsto ukupnih sredstava.

Bonus video: